Akcie

Makroekonomické události eurozóna: Prezidentka ECB Lagardeová opět vyzývá k fiskální podpoře ekonomiky

Čtvrtek 9. leden 2020 21:28

Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová se v interview opět vyslovila pro větší podporu fiskální politiky monetární politice. Naznačila též, že rizika životního prostředí se mohou dotknout monetární politiky. Interview nepřekvapilo.

Interview prezidentky Evropské centrální banky Christine Lagardeové pro časopis Challenges

Rozbor, důležité komentáře
: Lagardeová řekla, že fiskální politika by měla být “častěji” k podpoře monetární politiky vykonávanou ECB. Větší fiskální podpora Spojených států amerických je podle ní jeden z důvodů, pro americká ekonomika roste rychleji než hospodářství eurozóny. 

Lagardeová naznačila, že efekty rizik spojených s klimatem mohou mít vliv na ekonomický růst a inflaci a tím i na monetární politiku, kterou se ECB snaží dosahovat svůj cíl inflace těsně pod 2 %. Podobně klimatické faktory mají vliv i na finanční instituce a tím i na úkoly ECB dohledu nad bankovním sektorem a udržování stability finančního systému. 

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Komentáře Lagardeové nepřekvapují. Apel na větší fiskální angažovanost zemí eurozóny zdůražnoval k závěru svého funkčního období již předchůdce Lagardeové Mario Draghi. Lagardeová jako zkušená veteránka mezinárodních institucí by měla přispět k lepší komunikaci ECB se zástupci exekutivy zemí EU a fiskální podpoře ekonomiky eurozóny a tím i k lepšímu plnění cíle ECB. Inflace je trvalě vzdálena jejímu cíli, pohybuje se spíše jen kolem 1 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web