Akcie

Makroekonomické události eurozóna: Prezidentka ECB Lagardeová říká, že s postupem pandemie se pro firmy posunuly výzvy od likvidity po bilance

Pátek 2. červenec 2021 1:35

Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová v komentářích z titulu autority přesedkyně Evropské rady systémových rizik řekla, že postupem koronavirové pandemie se posunuly výzvy od likvidity po bilance firem nefinančního sektoru. Silný růst úvěrů vede podle Francouzky k velké zadluženosti firem, zejména těch malých v sektorech nejvíce zasažených pandemií. To vedlo vzhledem k využívání bankovních úvěrů k zvýšené expozici bank k těmto firmám. Podle prezidentky je třeba zabránit tomu, aby se vysoké dluhy a slabé zisky odrazily v korporátní insolvenci firem, které jsou životaschopné.  Jinak by to dle prezidentky zvyšovalo sociální a ekonomické náklady krize i rizikovost bankovních úvěrových portfolií.

Lagardeová nezmínila aktuální ani budoucí ekonomický vývoj a monetární politiku. Trhy předpokládají, že během druhého pololetí ECB zahájí diskusi útlumu pandemické části kvantitativního uvolňování. Zvýšení dlouhodobě nulových úrokových sazeb se ale v dohledné době nečeká hlavně kvůli trvale slabé inflaci.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web