Akcie

Makroekonomické události eurozóna: Růst ekonomiky Německa v roce 2019 značně klesl

Středa 15. leden 2020 20:50

Růst hrubého domácího produktu (HDP) Německa v roce 2019 značně klesl na 0,6 % z 1,5 % v předchozím roce a 2,5 % v roce 2017, v souladu s očekáváním trhu. I po očištění o rozdílný počet pracovních dnů růst HDP loni klesl na 0,6 % z 1,5 % v roce 2018. Růst ekonomiky je nejpomalejší od roku 2013, kdy dosáhl 0,4 %. Růst HDP zaostal za svým průměrem posledních 10 let. Od světové hospodářské a finanční krize 2008 - 2009 v průměru ekonomika roste 1,3 %. Růst ekonomiky hlavně pozastavila nižší tvorba zásob.

Hrubý domácí produkt Německa (2019, meziroční změna, neočištěno o rozdílný počet pracovních dnů): 

Skutečnost
:   0,6 %
Očekávání
:    0,6 %
Předchozí
:     1,5 %

Rozbor
: Růst ekonomiky zbrzdila výrazně nižší tvorba zásob, jejíž důvody podle statistického úřadu tkví v nízké průmyslové výrobě a růstu exportu. Data rovněž podle očekávání ukázala dílčí vzestup růstu spotřeby domácností, silný pokles růstu investic fixních firemních investic do strojů a zařízení a exportu a rovněž produkce zpracovatelského průmyslu. 

Hodnocení
: Výsledky odpovídají očekávání a rovněž i struktura dat daná makroekonomickými trendy a avizovaná měsíčními a kvartálními daty. 

Celkové roční číslo ale nadhodnocuje o něco méně slabší výkonnost v první části roku. Ve druhém pololetí se kýl lodi německého hospodářství pohyboval na hladině hospodářské stagnace, chvílemi i mírně pod ní. Slabost německé ekonomiky, ještě nedávno se její růst  pohyboval v řádech 2 %, souvisí s nejistotami rizik obchodními válkami Spojených států amerických s jejich obchodními partnery a rovněž odkládaným odchodem Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Slabost ze světové ekonomiky do exportně založené německé ekonomiky přenesly právě exporty, jejich slabost doplňuje slabost fixních firemních investic. V silné recesi se tak ocitl exportní sektor zpracovatelského průmyslu.

USA a Čínská lidová republika již brzy mají uzavřít první část své obchodní dohody a rovněž UK parlamentními volbami potvrdilo směr brexitu. Řada ekonomických a politických rizik zůstává, přesto tyto faktory by mohly růst ekonomiky poněkud pozvednout. Zatím však zlepšení indikují jen předstihové indikátory, ty by se měly časem více zobrazit i v reálné ekonomice. 

Dopad na trhy
: Data nejsou překvapivá, citelné zpomalení růstu ekonomiky, které je aktuálně ještě výraznější vzhledem k  momentální hospodářské stagnaci je příznivé pro dluhopisy a nepříznivé pro akcie a euro. Euro k dolaru po zprávě vzrostlo 0,2 % a hlavní index německé akciové burzy DAX oslabil 0,3 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web