Akcie

Makroekonomické události eurozóny: Indexy ZEW očekávání v červnu nečekaně silně propadly

Úterý 18. červen 2019 20:24

V červnu v Německu Index ZEW sentimentu ek. očekávání propadl na - 21,1 z - 2,1 v květnu, trh čekal jeho menší pokles na - 5,8. Index ZEW současné ek. situace mírně klesl na 7,8 z 8,2 v květnu, trh čekal jeho o něco větší pokles na 6,1.

Očekávání Německa/eurozóny nečekaně propadlo do slabosti, oslabeno je i hodnocení současné situace.

Německo: Index ZEW sentimentu ekonomických očekávání (6 2019)

Skutečnost: - 21,1
Očekávání:    - 5,8
Předchozí:     - 2,1

Německo: Index ZEW současné ekonomické situace (6 2019)

Skutečnost:    7,8
Očekávání:     6,1
Předchozí:      8,2

Rozbor: Institut k výsledkům uvedl, že ekonomický výhled Německa je podobně negativní jako byl v posledním čtvrtletí 2018.

Prezident Institutu ZEW, profesor Achim Wambach k výsledkům řekl, že prudký pokles očekávání přichází se zvýšenou nejistotou budoucího vývoje světové ekonomiky a podstatně zhoršenými daty německé ekonomiky začátkem druhého čtvrtletí. Vyostření konfliktu mezi USA a Čínou, zvýšené riziko vojenského konfliktu na Středním Východě a vyšší pravděpodobnost odchodu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie bez dohody vrhají stín na globální ekonomický výhled. Navíc německá ekonomika v dubnu reportovala horší než očekávaná data produkce, exportů a maloobchodních tržeb.

Index ZEW sentimentu ekonomických očekávání eurozóny v červnu rovněž padl, 18,6 bodů na - 20,2 bodu. Index ZEW současné ekonomické situace eurozóny vzrostl 3,3 bodu na - 3,7 bodu. Ekonomický výhled eurozóny proto dle ZEWu zůstává oslaben.

Hodnocení: Data jsou nečekaně slabá hlavně kvůli propadu očekávání. To hrozí novým poklesem již tak slabého růstu ekonomiky Německa a eurozóny.

Sentiment ekonomické veřejnosti Německa resp. eurozóny je poslední rok stále zatížen hlavně nejistotami vystoupení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie, hlavně nebezpečí brexitu bez dohody, který by mohl vážně stisknout ekonomickou aktivitu eurozóny a potlačit ekonomický sentiment. Tvrdý brexit by totiž značně přiškrtil obchodní toky UK a EU řízené pouze regulemi Světové obchodní organizace logisticky i zvýšením cel a nejistoty. Rezignace premiérky Mayové otevřelo dveře značné rekonstrukci vlády UK. Někteří kandidáty připouštějí i brexit bez dohody.

Další důvod, který oslabuje ekonomický sentiment jsou zvýšené nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek rozpoutaných USA na více obchodních frontách se svými hlavními obchodními partnery, Mexikem, Kanadou, Čínskou lidovou republikou a Evropskou unií.

Obchodní války se v květnu opět rozhořely poté, co Čína chtěla revidovat své dřívější závazky změn svého práva. USA zvýšily celní sazbu dovozů zboží Číny do USA a naznačily další zvýšení cel, Čína po několika dnech USA zvýšení cel oplatila.

Vzhledem k expozici ekonomiky EU vůči zahraniční poptávce vývoj HDP Evropy závisí nejen na obchodních vztazích USA s EU ale i na obchodu USA a Číny. Tyto důvody snížily ekonomický růst eurobloku více než v USA či v Číně.

Kromě přímého vlivu obchodních válek a protekcionistických opatření v podobě cel na export, na němž je EU značně závislá nejistoty mohou odkládat či redukovat rozpočty poptávky, výdajů a investic domácností a firem s následným dopadem na pokles růstu HDP.

V prvních měsících roku do dubna se ekonomická očekávání zvýšila na pozadí odkladu odchodu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie včetně snížení pravděpodobnosti neřízeného brexitu a rovněž na podkladu optimismu omezení obchodních válek kvůli progresu jednání hlavních válečníků mezinárodního obchodu, dvou největších ekonomik světa, Spojených států amerických a Čínské lidové republiky. V tomto období též silně rostly akciové trhy po silné korekci v posledním čtvrtletí 2018 kvůli obchodním válkám a nebezpečí nadměrného růstu úrokových sazeb USA.

Tyto důvody zpomalují růst HDP globálních ekonomických center, což je další důvod poklesu ekonomického sentimentu.

Dopad dat na trhy: Data hlavně propadem očekávání nepříznivá pro akcie a euro a jsou dobrá pro dluhopisy. Po nich euro k dolaru vzrostlo 0,1 % na 1,119 a hlavní akciový index Německa DAX vzrostl 1,4 % na 12 329 bodů. Na první pohled nelogická reakce trhu souvisí s tím, že hodinu před daty prezident Evropské centrální banky Mario Draghi naznačil další podporu ekonomice expanzivnější monetární politikou, což je nepříznivá zpráva pro euro a naopak dobrá zpráva pro akcie. Euro k dolaru tak v časovém prostoru po vystoupení Draghiho a před zveřejněním indexů ZEW již silně ztratilo zatímco akciový trh nabral silný růstový směr.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web