Akcie

Makroekonomické události týdne USA: Index ISM zpracovatelského průmyslu v červenci vzrostl víc, než se čekalo, pomalý růst sektoru z června zrychlil na solidní tempo

Pondělí 3. srpen 2020 20:45

Index ISM zpracovatelského průmyslu Spojených států amerických v červenci vzrostl na 54,2 bodů z 52,6 bodů v červnu, trh čekal jeho posílení jen na 53,6 bodů. Trh čekal, že se menší růst aktivity odvětví z června v červenci zvýší na solidní rychlost, posílení bylo ještě o něco větší. Sektor nerostl rychleji od března 2019. Data podobně jako jiná regionální data ekonomické aktivity potvrzují oživení sektoru zpracovatelského průmyslu.

USA - Index ISM zpracovatelského průmyslu (7 2020, body)

Skutečnost: 54,2 (maximum od 3 2019 54,6 bodů)
Očekávání
:  53,6
Předchozí
:   52,6

Rozbor
: Trh čekal, že se menší růst aktivity odvětví z června v červenci zvýší na solidní rychlost, posílení bylo ještě o něco větší. Sektor nerostl rychleji od března 2019. 

O vzestup aktivity se zasloužily prakticky všechny hlavní komponenty indexu. Nové zakázky a produkce navýšily svůj růst ze solidní resp. silné rychlosti do velmi silného tempa. Nové zakázky tak rostly nejrychleji od září 2018 a produkce nejvíce od srpna 2018. Nové exportní zakázky a nevyřízené zakázky se vrátily po 4 měsících kontrakce do mírného růstu z menšího resp. robustnějšího poklesu v červnu. Nevyřízené zakázky rostly nejvíce od dubna 2019. Pokles zaměstnanosti se v červenci vůči červnu poněkud snížil, zůstával ale značný. 

Zásoby odběratelů se vůči červnu, kdy byly hodnoceny jako příliš nízké dále snížily, což je příznivý signál růstu poptávky do budoucna. Prodlužování dodacích lhůt kvůli výpadkům dodavatelskoodběratelských vazeb pandemii nemoci Covid-19 i v červenci bylo značné, ale poněkud méně než v červnu. To odpovídá otevírání a normalizaci podmínek zpracovatelského průmyslu a ekonomiky.

Hodnocení
: Trh čekal, že se menší růst aktivity odvětví z června v červenci zvýší na solidní rychlost, posílení bylo ještě o něco větší. Sektor nerostl rychleji od března 2019. Data podobně jako jiná regionální data ekonomické aktivity potvrzují oživení sektoru zpracovatelského průmyslu. 

Dopad na trhy
: Oživení růsdtu zpracovatelského průmyslu je příznivá zpráva pro akcie a dolar a nepříznivá informace pro dluhopisy a zlato. Po zprávě hlavní akciový index americké burzy S&P 500 rostl 0,3 %, dolar k euru ztratil rovněž 0,3 % a zlato rostlo 0,6 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web