Akcie

Makroekonomické události USA: Fed dle očekávání nezměnil cíl hlavní úrokové sazby, jeho změnu v roce 2020 nečeká, komentář mírně optimističtější

Čtvrtek 12. prosinec 2019 19:24

Federální rezervní systém Spojených států amerických na závěr dvoudenního zasedání monetární politiky oznámil stagnaci své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate na 1,5 - 1,75 % jak čekal trh. Komentáře Fedu odráží mírný optimismus a výhled stagnace vhodného cíle jeho hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate v roce 2020, v dalších letech Fed čeká jeho mírný růst. Celkově zasedání Fedu monetární politiky nepřineslo větší změny vůči předchozímu zasedání monetární politiky 29.-30.10. ani nepřekvapilo.

USA: Rozhodnutí Fed monetární politiky včetně cíle své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate

Skutečnost
: 1,5 - 1,75 %
Očekávání
:  1,5 - 1,75 %
Předchozí
:   1,5 - 1,75 %

Rozbor
: Bankéři Fedu se na rozdíl od předchozích zasedání tentokrát shodli na stagnaci cíle Federal Funds Rate. Optimističtější hodnocení ekonomiky se projevilo v prakticky jediné významnější změně komentáře k rozhodnutí úrokových sazeb vůči předchozímu zasedání monetární politiky 29.-30.10., když Fed k nynějšímu rozhodnutí monetární politiky odstranil hodnocení z října, že "trvají nejistoty výhledu.”

Projekce makroekonomických veličin a vhodného cíle hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate Fedu nepřinesl vůči jejím předchozím projekcím prezentovaným k rozhodnutí monetární politiky 17.-18.9. větší změny ani překvapení. Jedinou znatelnější změnou techto výhledů centrální banky vůči jejím předchozím projekcím prezentovaným k rozhodnutí monetární politiky 17.-18.9. je redukce výhledu míry nezaměstnanosti o dvě desetiny procentního bodu v celé délce predikovaného intervalu let 2019 - 2022. Vhodný cíl hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate Fedu zůstane nezměněn v roce 2020, pro rok 2021 čeká jeho navýšení o čtvrt procentního bodu a v roce 2022 zvýšení o dalšího čtvrt procentního bodu. 

Centrální banka do dalších let stále předpokládá drobné zpomalení růst ekonomiky, který by měl zůstat solidní, míru nezaměstnanosti blízko historického rekordního minima a návrat inflace včetně její jádrové složky bez cen potravin a energií ze současných úrovní kolem 1,5 % k cíli centrální banky 2,0 % již od příštího roku, kde by inflační ukazatele měly udržet v příštích letech.

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Zasedání Fedu monetární politiky nepřekvapilo a ani příliš nezměnilo výhled úrokových sazeb, s jejich stagnací trh víceméně počítal. Fed si musí oddechnout, že hlavní fronta obchodních válek USA a Čínské lidové republiky stejně jako nejasné odkládané odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska směřují k řešení, což by mělo snížit nejistotu a omezit tak slabost růstu světové ekonomiky a exportů a taky recese fixních firemních investic a na světové ekonomice závislé aktivity zpracovatelského průmyslu USA. 

Dopad na trhy
: Rozhodnutí monetární politiky, komentář a projekce makroekonomických veličin včetně vhodného cíle hlavní úrokové sazby Fedu Federal Funds Rate jsou příznivé pro dolar, méně již pro dluhopisy, zlato a akcie. Po zprávě dolar k euru ale odepsal 0,2 %, hlavní index 500  největších firem USA S&P 500 roste 0,9 %. Zlato po zprávě nejprve silně rostlo 1,1 %, poté, ale všechny zisky odevzdalo a vůči hodnotě před zveřejněním rozhodnutí Fedu monetární politiky se obchodovalo 0,2 % níže.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web