Akcie

Makroekonomické události USA: Fed dle očekávání snížil úrokovou sazbu poprvé za 10 let

Pátek 2. srpen 2019 20:15

Federální rezervní systém Spojených států amerických podle očekávání snížil cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate o čtvrt procentního bodu na 2,00 - 2,25 %. Centrální banka si rovněž ponechala prostor pro jeho případné další snížení.

USA: Rozhodnutí Fed monetární politiky včetně cíle své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate:

Skutečnost
: 2,00 - 2,25 %
Očekávání
:  2,00 - 2,25 %
Předchozí
:    2,25 - 2,50 %

Rozbor
: Na rozdíl od předchozího zasedání monetární politiky včetně úrokových sazeb 18.-19.6., kdy bylo rozhodnutí ponechat cíl Federal Funds Rate nezměněn jednotné s výjimkou Jamese Bullarda, prezidenta federální rezervní banky Saint Louis, který hlasoval pro jeho snížení o 0,25 procentního bodu tentokrát hlasovali proti jeho snížení Esther Georgeová (prezidentka federální rezervní banky Kansas City) a Eric Rosengren (prezident federální rezervní banky Boston)

Rozhodnutí snížit úrokovou sazbu centrální banka zdůvodnila dopadem globálního vývoje na ekonomický výhled a mírnými inflačními tlaky. Mimo to vůči komentáři předchozího červnového zasedání monetární politiky Fed opticky mírně vylepšil hodnocení růstu spotřeby domácností.

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Závěry zasedání Fedu nepřekvapují včetně komentáře. Centrální banka si nechala prostor pro případné další snížení úrokové sazby. Globální nejistoty hlavně v podobě nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod. nadále omezují ekonomický růst a Fed může chtít kompenzovat tento tlak úlevou úrokových nákladů. Současně ale musí brát v úvahu též silnou domácí ekonomiku reprezentovanou solidním růstem spotřeby domácností, aktivity služeb a silného trhu práce a silným spotřebitelským sentimentem.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web