Akcie

Makroekonomické události USA: Fed dle očekávání úr. sazbu nezměnil, naznačil ale její snížení

Čtvrtek 20. červen 2019 19:23

Federální rezervní systém Spojených států amerických podle očekávání potvrdil stávající cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate. Centrální banka ale naznačila její snížení o 0,25 - 0,5 procentního bodu ještě letos a/nebo příští rok.

USA: Rozhodnutí Fed monetární politiky včetně cíle své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate:

Skutečnost: 2,25 - 2,50 %
Očekávání:  2,25 - 2,50 %
Předchozí:   2,25 - 2,50 %

Rozbor: V prohlášení k rozhodnutí monetární politiky Fed oznámil, že cíl Federal Funds Rate změněn nebyl, jak se všeobecně čekalo. Na rozdíl od předchozího zasedání monetární politiky včetně úrokových sazeb 30.4.-1.5., kdy bylo rozhodnutí ponechat cíl Federal Funds Rate nezměněn jednotné tentokrát James Bullard, prezident federální rezervní banky Saint Louis hlasoval pro jeho snížení o 0,25 procentního bodu.

Centrální banka taky odstranila předchozí termín, že bude “trpělivá” s rozhodováním, jaké budoucí přizpůsobování cíle Federal Funds Rate může být vhodné k podpoře jeho cílů inflace 2 % a plné zaměstnanosti.

Místo toho Fed řekl, že nejistoty nejpravděpodobnějšího výhledu udržitelné expanze ekonomické aktivity, silných podmínek trhu práce a inflace blízko symetrického cíle Fedu 2 % se zvýšily. Ve světle těchto nejistot Fed řekl, že "bude jednat přiměřeně, aby udržel” ekonomickou expanzi se silným trhem práce a inflací blízko svého symetrického cíle 2 %.

V části hodnocení ekonomického vývoje Fed nově zmínil jen mírný růst ekonomické aktivity. Na druhou stranu reflektoval vzestup růstu spotřeby domácností. Centrální banka rovněž zmínila pokles tržních ukazatelů inflace.

Centrální banka rovněž citelně snížila výhled inflace včetně její jádrové složky pod její cíl 2 %. Konkrétně pro tento rok čeká, že inflace měřená indexem cen spotřebitelských výdajů dosáhne 1,5 %, dle poslední projekce z března Fed čekal tuto inflaci 1,8 %. Podobně jádrovou inflaci (index cen spotřebitelských výdajů bez cen potravin a energií) centrální banka letos vidí 1,8 %, méně než dle březnové projekce 2,0 %. V dalších letech by se tyto inflační ukazatele měly opět přizpůsobit cíli Fedu 2 %.

Výhled cíle Federal Funds Rate rovněž doznal podstatných změn. Podle mediánu předpovědi bankéřů Fedu letos cíl Federal Funds Rate změněn nebude v souladu s březnovou předpovědí, na rozdíl od ní, která predikovala její zvýšení o 0,25 procentního bodu ale v roce 2020 předpokládá její snížení o 0,25 procentního bodu. V roce 2021 se podle březnové předpovědu již cíl Federal Funds Rate měnit neměl, dle červnové předpovědí ale cíl Federal Funds Rate bude zvýšen na původní hodnotu z roku 2019 o čtvrt procentního bodu.

Detaily předpovědí bankéřů Fedu ale ukazují, že zatímco v březnu jejich část čekala stagnaci cíle Federal Funds Rate a jiná část její postupné zvyšování, v červnu letos hned 8 bankéřů Fedu předpokládá snížení cíle Federal Funds Rate, z toho 7 o půl procentního bodu, přibližně 9 bankéřů Fedu pak vidí přibližně stagnaci cíle Federal Funds Rate

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky: Centrální banka dle očekávání nezměnila své Federal Funds Rate.

Komentář k rozhodnutí ovšem potvrzuje změnu rétoriky jejího guvernéra Jeromea Powella z června. Fed naznačuje připravenost snížit cíl Federal Funds Rate vzhledem ke zvýšenými nejistotám obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA na více obchodních frontách se svými hlavními obchodními partnery, Mexikem, Kanadou, Čínskou lidovou republikou a Evropskou unií a taky kvůli některými slabým makroekonomickým datům.

Růst průmyslové výroby je již více měsíců slabý a růst zaměstnanosti v květnu nečekaně silně zpomalil. Navíc některé inflační ukazatele silně klesly. Například hlavní inflační ukazatel centrální banky, Index cen spotřebitelských výdajů začátkem roku nejen na celkové ale i na jádrové úrovni (bez cen potravin a energií) meziročně i mezikvartálně jasně zamířil značně dolů.

Trh se obává i kauzality obchodních válek a ekonomického růstu, tedy, že by obchodní konflikt USA a Číny mohl významně oslabit ekonomický růst.

Připravenost k redukci úrokových sazeb je patrná i v nové upravené projekci cíle Federal Funds Rate. Centrální banka podle ní významně naznačila možnost snížení její hlavní úrokové sazby ještě letos nebo příští rok o 0,25 až o 0,5 procentního bodu.

Signál Fedu nutně neznamená, že by centrální banka snižovala cíl Federal Funds Rate již na svém příštím zasedání monetární politiky 30.-31.7.. Obchodní války jsou hodně těkavou veličinou. Od května se zdá, že nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek nebudou vyřešeny rychle, jak se v prvních 4 měsících zdálo. Na druhou stranu jejich vyřešení může rychle přijít. Potvrzeno je oslabení růstu průmyslové výroby, firemních investic a exportu na nízkou úroveň Ekonomika jinak díky robustnímu růstu spotřeby domácností stále solidně roste a inflace by se dle Fedu měla vrátit již příští rok k jeho cíli.

Fed nicméně ukazuje připravenost k redukci cíle Federal Funds Rate. Tedy schopnost rychle zareagovat, pokud by se slabost ekonomiky začaly rychleji a dynamičtěji šířit.

Sice ekonomikou se stále rozlévají tlaky a indikace poklesu jejího růstu, její růstový fundament včetně trhu práce zůstávají robustní. To je důležitý faktor, proč Fed dosud na volání po redukci úrokových sazeb neslyšel. (to se může změnit v případě vážné hrozby vážného zasažení ekonomického růstu). Proto čekáme, že Fed cíl své hlavní úrokové sazby nebude měnit do konce roku. Předpokládáme, že hrozby obchodních válek se nenaplní v plném rozsahu a jejich dopad bude omezený a významněji neohrozí silný fundament ekonomiky.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web