Akcie

Makroekonomické události USA: Fed “překvapivě" snížil cíl své hlavní úrokové sazby o 0,5 procentního bodu, mimo rozvrh zasedání

Středa 4. březen 2020 23:23

Centrální banka Spojených států amerických, Federální rezervní systém, snížila cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate o 0,5 procentního bodu na 1,00 - 1,25 %. Prohlášení k rozhodnutí opakuje komentáře guvernéra Fedu Jeromea Powella z 28.2. zdůvodňující zákrok riziky koronaviru s ujištěním síly fundamentu americké ekonomiky a připravenosti centrální banky jednat k podpoře ekonomiky. Trh podle tržních indikátorů předpokládal zhruba na 100 %, že Fed sníží cíl Federal Funds Rate o 50 bazických bodů, i když nebylo jasné kdy se tak stane. Krok Fedu zesílil obavy rozsahu dopadu koronaviru podobného chřipce na ekonomiku.

USA: Rozhodnutí Fed monetární politiky včetně cíle své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate

Skutečnost
: 1,00 - 1,25 %
Očekávání
:   -
Předchozí
:   1,5 - 1,75 %

Rozbor
: Prohlášení k rozhodnutí opakuje komentáře guvernéra Fedu Jeromea Powella z 28.2. zdůvodňující zákrok riziky koronaviru s ujištěním síly fundamentu americké ekonomiky a připravenosti centrální banky jednat k podpoře ekonomiky.

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Zákrok Fedu přišel s kumulací zpráv celosvětového šíření koronaviru, signálů poklesu ekonomické aktivity a propadů akciových trhů. Snížení cíle Federal Funds Rate a doprovodný komentář k rozhodnutí mají za cíl uklidnit aktuální paniku finančních trhů i ekonomiky, která je s nejistotou škodlivá a může škody koronaviru zvýšit. 

S podobným komentářem vystoupili i guvernér centrální banky Japonska Bank of Japan Haruhiko Kuroda a prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová. Centrální banky tak spojují síly a hledají cesty k ochraně ekonomiky a finančních, akciových, dluhopisových, peněžních a úvěrových trhů a toků od paniky a nejistoty. 

Fenomén tohoto roku, obavy ekonomického dopadu nejistoty nebezpečí epidemie obávaného nového koronaviru Prudkého akutního respiračního syndromu betakoronavirus 2 SARS-CoV-2 způsobujícího koronavirové respirační onemocnění 2019 COVID-19 ovládá popředí zpráv, finančních trhů i ekonomiky a firem, způsobil nejprudší propady akciových trhů od světové finanční a hospodářské krize 2008 - 2009 a značně omezuje ekonomickou aktivitu. 

Krok Fedu zesílil obavy rozsahu dopadu koronaviru podobného chřipce na ekonomiku. Rozhodnutí centrální banky vzbuzuje znepokojení zda pumpování více peněz do finančních trhů a systému vyřeší hlavní problém - pokles firemní aktivity s tím, jak zaměstnanci méně pracovali a spotřebitelé méně nakupovali. Vedle toho je znepokojující možná dosud nejasné chápání velikosti problému centrální bankou s takto mimořádným rozhodnutím. Obavy, nejistota a volatilita tentokrát logicky předčily jindy pozitivní sentiment redukce úrokových sazeb v podobě preventivního zásahu pomáhajícího ekonomice snížením nákladů financování pro akciový trh. 

Další vývoj cíle Federal Funds Rate bude záležet na vývoji epidemie koronaviru, jak moc se projeví v hlavních ekonomikách světa včetně USA. Další snižování cíle Federal Funds Rate tak je možné, i když někteří bankéři čekají, že epidemie bude spíš krátkodobý efekt a tím i dopad na hospodářství bude sice silný ale krátký. 

Dopad na trhy
: Obchodníci podle nástroje FedWatch čekali se 100 % pravděpodobností snížení cíle hlavní úrokové sazby centrální banky USA, Federálního rezervního systému Federal Funds Rate o 0,5 procentního bodu na březnovém zasedání monetární politiky, i když nebylo jasné, kdy se tak stane vzhledem k tomu, že standardní zasedání Fedu monetární politiky je naplánováno až na 17.-18.3. 

Rozhodnutí Fedu je příznivé pro akcie, dluhopisy a zlato, nepříznivé pro dolar. 

Den po rozhodnutí Fedu hlavní index americké burzy S&P 500 roste závratných 4,6 %, i když to souvisí i s obratem průběhu primárních prezidentských voleb Demokratické strany USA a posílením centristického kandidáta Joe Bidena vnímaného Wall Streetem pozitivně. Rovněž ekonomika USA si před úderem koronaviru udržovala sílu, což doložil únorový nečekaně silný růst indexu ISM služeb potvrzující solidní růst aktivity odvětví. Dále den po rozhodnutí Fedu dolar k euru posiloval 0,3 % a zlato oslabovalo zanedbatelných 0,1 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web