Akcie

Makroekonomické události USA: Guvernér Fedu Powell potvrdil vyčkávací monetární politiku

Pondělí 26. srpen 2019 14:43

Powell vystoupením potvrdil dosavadní směr monetární politiky. Fed bude jednat “přiměřeně”, uzavřel k nejvýznamnější pasáži charakterizující výhled monetární politiky Powell. Komentáře Powella nepřekvapují. Powell kompromisním vystoupením ponechal otevřenou možnost, že Fed bude pokračovat ve snižování úrokových sazeb stejně jako variantě, že cíl Federal Funds Rate ponechá na stávající úrovni.

Vystoupení guvernéra Federálního rezervního systému Jeromea Powella na téma Výzvy monetární politiky v Jackson Hole na ekonomickém a finančním sympoziu Výzvy monetární politiky:

Rozbor, důležité komentáře
: Guvernér upozornil, že od posledního zasedání Federáního rezervního systému monetární politiky 30.-31.7. došlo k dalšímu pokračování eskalace vařícího vleklého neklidu nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA, které rozpoutaly na více frontách se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem, Kanadou apod. stále přikládají k hrozícím rostoucím signálům slábnutí růstu ekonomik globálních hospodářských center a celé světové ekonomiky. Začátkem srpna obchodní války opět eskaloval prezident USA Trump hrozbou zvýšení dovozních cel Číně. Navíc čínská odpověď v podobě odvetných cel přišla jen několik hodin před Powellovým vystoupením v hektických chvílích tohoto na události významného týdne a zejména víkendu. Powell ale zmínil další globální rizika (rostoucí tlaky v Hong Kongu, rostoucí možnost brexit, rozpuštění italské vlády apod.).

Guvernér současně zmínil sílu domácí americké ekonomiky i skutečnost, že dle posledních dat se inflace přiblížila cíli Fedu 2 %.

Fed bude jednat “přiměřeně”, uzavřel k nejvýznamnější pasáži charakterizující výhled monetární politiky Powell.

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Komentáře Powella nepřekvapují. Powell kompromisním vystoupením ponechal otevřenou možnost, že Fed bude pokračovat ve snižování úrokových sazeb stejně jako variantě, že cíl Federal Funds Rate ponechá na stávající úrovni.

Finanční trhy i prezident USA Donald Trump doufali v to, že centrální banka naznačí další snižování cíle své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate. Fed ale musí sledovat i sílu své ekonomiky a hlavně zvýšenou nejistotu, v které i on sám se hůře orientuje a mapuje makroekonomický výhled. Powell rovněž reflektoval i názorovou rozpolcenost v rámci centrální banky. Na posledním zasedání monetární politiky 30.-31.7. dva členové výkonného výboru FOMC oponovali snížení o čtvrt procentního bodu, které nakonec Fed podnikl (Georgeová, prezidentka Federální rezervní banky Kansas City, Rosengren, prezident Federálkní rezervní banky Boston) a podle vyjádření dalších nehlasujících čelnjích bankéřů regionálních bank Fedu určitě v názoru nebyli osamoceni. Na druhou stranu James Bullard, prezident Federální rezervní banky Saint Louis v Jackson Hole signalizoval, že na příštím zasedání Fedu se povede diskuse o snížení cíle Federal Funds Rate o půl procentního bodu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web