Akcie

Makroekonomické události USA: Guvernér Fedu Powell v Kongresu nepřekvapil, změnu úrokových sazeb Fed nečeká (ani nevylučuje)

Čtvrtek 14. listopad 2019 16:09

Guvernér Federálního rezervního systému USA Jerome Powell ve vystoupení v Kongresu USA potvrdil, že Fed již nehodlá cíl své hlavní úrokové sazby snižovat. Potvrdil však rovněž připravenost tak učinit v případě významného přehodnocení ekonomického výhledu.

USA: Vystoupení guvernéra Federálního rezervního systému Jeromea Powella na téma Ekonomický výhled ve Spojeném ekonomickém výboru Kongresu USA ve Washingtonu, D.C.:

Rozbor, důležité komentáře
:

Inflace
: Inflační tlaky jsou tlumené. Lokace indikátorů dlouhodobých inflačních očekávání se nachází ve spodní části jejich historických pásem. Trvale příliš nízká inflace pod cílem Fedu 2 % by mohla vést k nežádoucímu poklesu dlouhodobých inflačních očekávání.

Monetární politika
: Fed předpokládá, že současné nastavení monetární politiky pravděpodobně zůstane přiměřené pokud nové informace ekonomiky zůstanou obecně konzistentní s výhledem centrální banky solidního ekonomického růstu, silného trhu práce a inflací blízko symetrického cíle Fedu 2 %. Pokud nastane vývoj, který způsobí významné přehodnocení výhledu Fedu, centrální banka adekvátně odpoví. Monetární politika není přednastavena.

Fiskální politika
: Současný dlouhodobý rozpočtový výhled Rozpočtového úřadu Kongresu uvádí, že trend federálního rozpočtu je neudržitelný s vysokým a rostoucím dluhem. Časem by tento výhled mohl omezit ochotu nebo schopnost tvůrců fiskální politiky podpořit ekonomickou aktivitu během hospodářského oslabení. Navíc guvernéra Fedu znepokojuje, že vysoký a rostoucí federální dluh může v delším období omezit soukromé investice a tím může omezit produktivitu a celkový ekonomický růst. Nastavením federálního rozpočtu na udržitelnou dráhu by pomohlo dlouhodobé síle ekonomiky USA a pomohlo by zajistit, že tvůrci politiky budou mít prostor použít fiskální poltiiku k asistenci stabilizace ekonomiky, pokud ta oslabí.

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Guvernér Federálního rezervního systému USA Jerome Powell ve vystoupení v Kongresu USA potvrdil, že Fed již nehodlá cíl své hlavní úrokové sazby snižovat. Potvrdil však rovněž připravenost tak učinit v případě významného přehodnocení ekonomického výhledu.

Podobný jev, kdy Fed rozhodl odlišně od svého výhledu nastal při posledním zasedání monetární politiky 29.-30.10. Centrální banka snížila cíl Fedeal Funds Rate o čtvrt procentního bodu v souladu s očekáváním trhu, ale v rozporu s výhledem svého předchozího zasedání monetární politiky 17.-18.9. Již tehdy Fed indikoval, že bude optimální cíl hlavní úrokové sazby již neměnit, slabá makroekonomická data, zejména prohloubení recese aktivity zpracovatelského průmyslu a nečekaně silný pokles do té doby solidního růstu aktivity služeb na slabou hladinu.

Rozhodnutí dalšího vývoje úrokových sazeb bude mít hlavně vývoj obchodních válek, vývoj ekonomiky (ekonomická aktivita, trh práce, inflace), podle nějž resp. odchylce od projekcí a cíle centrální banka rozhoduje.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web