Akcie

Makroekonomické události USA: Guvernér Fedu Powell velmi opatrně hodnotí vyhlídky ekonomiky, připouští pomalé ek. oživení a volá po pomoci státu

Středa 13. květen 2020 19:26

Guvernér centrální banky Spojených států amerických Federálního rezervního systému Jerome Powell navázal na opatrnost komentářů centrální banky k rozhodnutí monetární politiky 28.-29.4. a svých poslední komentářů.

Vystoupení guvernéra Fedu Jerome Powella Petersonova Institutu mezinárodní ekonomie ve Washingtonu D.C. na téma Současné ekonomické problémy

Rozbor, důležité komentáře
: Powell řekl, že ekonomické předpovědi jsou v nejlepším případě nejisté. Nejistota podle guvernéra souvisí hlavně s dalším průběhem epidemie, časovým rámcem testování, léků a vakcíny  taky nejistým návratem důvěry a normální spotřeby. S časovým zpožděním ekonomického oživení Powell rovněž netypicky vyzval k další fiskální pomoci. “Další fiskální podpora by mohla být nákladná, ale vyplatila by se, pokud by pomohla vyhnout se dlouhodobým ekonomickým škodám a pokud ekonomice přinese silnější oživení. 

Powell rovněž varoval před “prodlouženou periodou” slabého růstu a stagnujících přijmů. Guvernér slíbil další pomoc hospodářství. “Je zde pocit, myslím rostoucí pocit, že oživení může přijít pomaleji než bychom chtěli. Přijde, a to může znamenat, že je nezbytné, abychom udělali víc.” Odmítl však, že by Fed stlačil úrokové sazby pod nulu. “Nezvažujeme to,” glosoval aktuální téma finančních trhů. 

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Opatrnost Powella nepřekvapuje, její apel ale roste. Tím víc, že guvernér dlouhodobě vyzývající politiky k redukci fiskálního deficitu tentokrát žádá další fiskální pomoc. Komentáře tak podtrhují současná neobyčejně vysoká rizika. Vedle potvrzení masivně expanzivní monetární politiky komentáře vzbuzují otazník, co americké potažmo světové hospodářství čeká v dalších čtvrtletích. 

Dopad na trhy
: Ještě varovnější komentáře guvernéra Fedu jsou nepříznivé pro dolar a akcie a jsou příznivé pro zlato a dluhopisy. Hlavní idnex akciové burzy USA po nich oslabil.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web