Akcie

Makroekonomické události USA: Index ek. aktivity Fedu New Yorku v březnu spadl značně víc, než se čekalo, optimismus očekávání rovněž rychle zmizel

Úterý 17. březen 2020 17:18

Index ekonomické aktivity Federální Rezervní banky New York v březnu klesl z únorových 12,9 bodů na - 21,5 bodů. Trh čekal jeho pokles jen na 5 bodů. Solidní růst ekonomické aktivity z února tak v březnu neklesl na malou úroveň jak čekal trh, ale propadl se do značného poklesu.  Data již odrážejí úder koronaviru a to je teprve začátek. Jde o úvodní část úderu ekonomice.

USA: Index ekonomické aktivity Federální rezervní banky New York (3 2020, body)

Skutečnost
:  - 21,5
Očekávání
:        5,0
Předchozí
:       12,9

Rozbor
: Solidní růst ekonomické aktivity z února tak v březnu neklesl na malou úroveň jak čekal trh, ale propadl se do značného poklesu.  Podobný vývoj v březnu zachvátil i nové zakázky, v případě zaměstnanosti byla změna menší (z menšího růst do malého poklesu).

Index očekávání
: Index očekávání ekonomické aktivity v březnu padl na 1,2 bodů z 22,9 bodů v únoru. To v praxi znamená, že průmyslové firmy regionu přestaly věřit v pokračování solidního růst ve druhém pololetí tohoto roku. Podobný vývoj očekávání je zřetelný i z dat nových zakázek, zaměstnanosti, investičních/kapitálových a technologických výdajů, i když tato očekávání ještě předpokládají menší či solidní růst daných ukazatelů. 

Hodnocení
: V době před úderem koronaviru po uvolňování tlaků obchodních válek indikátory ekonomické aktivity včetně výhledů rostly, ale právě tato data měla jako jedna z prvních potvrdit úder nečekaného vetřelce značným oslabením. Trh čekal, že růst ekonomické aktivity dle průmyslových firem regionu by se měl snížit ze solidní na nízkou hladinu.

Výsledky byly značně horší, než se čekalo. Solidní růst ekonomické aktivity z února tak v březnu neklesl na malou úroveň jak čekal trh, ale propadl se do značného poklesu.  Data již odrážejí úder koronaviru a to je teprve začátek. Jde o úvodní část úderu ekonomice. 

Nezbývá než doufat, že dopad jakkoliv bude prudký bude jen krátkodobý. To však v tuto chvíli zcela jasné není. Rovněž hrozí, že slabost se může rychle rozvinout celou ekonomikou a vyvolat její recesi, která zatím je základním scénářem. Pesimistické scénáře prodloužené recese, finanční krize či deprese sice nejsou pravděpodobné, ale již nejsou tak nepravděpodobné a je potřeba s nimi více počítat a uvažovat.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web