Akcie

Makroekonomické události USA: Index ek. aktivity Fedu NY v dubnu vzrostl o dost víc, než se čekalo na víceleté maximum

Pátek 16. duben 2021 0:33

Index ekonomické aktivity Federální rezervní banky New Yorku dle průmyslových firem regionu v dubnu vzrostl o dost víc než se čekalo na víceleté maximum, růst ekonomické aktivity Spojených států amerických tak nad očekávání zpevnil a zůstal solidní. Data rovněž ukazují růst inflačních tlaků a taky pro druhé pololetí roku výhled pokračování oživení ekonomiky USA včetně solidního růstu ekonomické aktivity, inflačních tlaků, zaměstnanosti a firemních investic. Index vzrostl na 26,3 bodů z 17,4 bodů v březnu, trh čekal jeho růst jen na 19,5 bodů. Pohledem průmyslových firem oblasti značně zesiluje růst nevyřízených zakázek (multileté maximum), růst cen vstupů i vlastní produkce (maximum od roku 2008 resp. rekordní maximum) a dodacích termínů (rekordní maximum). Očekávání jsou větší než v březnu. Pro průmyslové firmy oblasti značně pro tento rok sílí i výhled cen vstupů i vlastní produkce (v obou případech multiletá maxima), zaměstnanosti (rekordní maximum) a firemních investic včetně technologií (přibližně roční maxima). Zejména zlepšování výhledu investic potvrzuje pokles nejistoty a lepší výhled firem. Extrémní historicky nejsilnějí pokles indexu na extrémní historicky nízkou hodnotu z dubna 2020 již během několika měsíců vystřídalo postupně zmírnění slabosti až na přechod do solidního růstu ekonomické aktivity dle průmyslových firem regionu. V novém roce růst aktivity a inflačních tlaků sílí patrně ve spojitosti s poklesem případů koronaviru a otevírání ekonomiky USA s rozsáhlým podstatným navýšením fiskální pomoci ekonomice.

USA: Index současných obecných ekonomických podmínek Fed New York (4 2021, body)

Skutečnost
:   26,3 
Očekávání
:    19,5
Předchozí
:     17,4

Rozbor
: Index ekonomické aktivity Federální rezervní banky New Yorku dle průmyslových firem regionu v dubnu vzrostl o dost víc než se čekalo na víceleté maximum, růst ekonomické aktivity Spojených států amerických tak nad očekávání zpevnil a zůstal solidní. Pohledem průmyslových firem oblasti značně zesiluje růst nevyřízených zakázek (multileté maximum) z nízké do solidní rychlosti, růst cen vstupů ze silné do velmi silné rychlosti i vlastní produkce, jenž zůstal solidní (maximum od roku 2008 resp. rekordní maximum) a dodacích termínů, jenž zůstal solidní (rekordní maximum). Meziměsíčně vůči březnu růst nových zakázek a zaměstnanosti vůči březnu značně vzrostl z menší do solidní rychlosti. 

Pro druhé pololetí roku průmyslové firmy regionu nadále čekají pokračování oživení ekonomické aktivity USA s jejím solidním růstem během roku 2021 stejně jako solidním růstem cen, zaměstnanosti a firemních investic. Očekávání jsou větší než v březnu. Pro průmyslové firmy oblasti značně pro tento rok sílí i výhled cen vstupů i vlastní produkce (v obou případech multiletá maxima), zaměstnanosti (rekordní maximum) a firemních investic včetně technologií (přibližně roční maxima). Meziměsíčně vůči březnu se zlepšily výhledy růstu nových objednávek.

Hodnocení
: Index ekonomické aktivity Federální rezervní banky New Yorku dle průmyslových firem regionu v dubnu vzrostl o dost víc než se čekalo na víceleté maximum, růst ekonomické aktivity Spojených států amerických tak nad očekávání zpevnil a zůstal solidní. Data rovněž ukazují růst inflačních tlaků a taky pro druhé pololetí roku výhled pokračování oživení ekonomiky USA včetně solidního růstu ekonomické aktivity, inflačních tlaků, zaměstnanosti a firemních investic. 

Pohledem průmyslových firem oblasti značně zesiluje růst nevyřízených zakázek (multileté maximum), cen vstupů i vlastní produkce (maximum od roku 2008 resp. rekordní maximum) a dodacích termínů (rekordní maximum). Očekávání je o něco větší než v březnu. Pro průmyslové firmy oblasti značně pro tento rok sílí i výhled cen vstupů i vlastní produkce (v obou případech multiletá maxima), zaměstnanosti (rekordní maximum) a firemních investic včetně technologií (přibližně roční maxima). Zejména zlepšování výhledu firemních investic potvrzuje pokles nejistoty a lepší výhled firem. 

Extrémní historicky nejsilnějí pokles indexu na extrémní historicky nízkou hodnotu z dubna 2020 již během několika měsíců vystřídalo postupně zmírnění slabosti až na přechod do solidního růstu ekonomické aktivity dle průmyslových firem regionu. V novém roce růst aktivity a inflačních tlaků sílí patrně ve spojitosti s poklesem případů koronaviru a otevírání ekonomiky USA s rozsáhlým podstatným navýšením fiskální pomoci ekonomice.

Dopad na trhy
: Data značně překonala očekávání, rovněž svojí silou, solidním růstem jsou příznivá pro akcie a dolar a nepříznivá pro zlato a dluhopisy. Po zprávě a po ve stejný čas zveřejněných zprávách podobně nad očekávání silných březnových maloobchodních tržeb a dubnové regionální aktivity oblasti Philadelhie dolar k euru drobně slábl, hlavní akciový index americké burzy S&P 500 rostl 0,4 % a zlato posilovalo 1,0 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web