Akcie

Makroekonomické události USA: Index ISM služeb v březnu prudce klesl, pád ještě zbrzdily výpadky

Středa 6. květen 2020 20:35

Index ISM služeb USA v dubnu klesl na minimum od března 2009, tedy z doby světové finanční a hospodářské krize 2008 - 2009 41,8 bodů z 52,5 bodů v březnu. Menší růst aktivity služeb tak dubnem, pravděpodobným dnem koronavirové krize přešel v silný pokles. Růst aktivity služeb se uzavřel a oslabil poprvé a nejsilněji právě od světové finanční a hospodářské krize 2008 - 2009. Pokles byl ve skutečnosti ještě drtivější, podobně jako ve zpracovatelském průmyslu ovšem opticky hlavní index aktivity od propadu paradoxně uchránil prudký vzestup dodacích termínů, v normálních dobách spojený s ekonomickým oživením, v koronavirové krize ale jako projev výpadků v ekonomice a dodavatelsko odběratelských vztahů. V dalších měsících by se i ve službách mělo promítnout ekonomické oživení.

USA - Index ISM služeb (4 2020, body)

Skutečnost: 41,8 (minimum od března 2009)
Očekávání
:  
Předchozí
:   52,5

Rozbor
: Do prudkých poklesů se dostaly hlavní agregáty služeb, nové zakázky, produkce a zaměstnanost. Naopak ostře do prudkého růstu narostly dodací termíny. 

Hodnocení
: Menší růst aktivity služeb tak dubnem, pravděpodobným dnem koronavirové krize přešel v silný pokles. Růst aktivity služeb se uzavřel a oslabil poprvé a nejsilněji právě od světové finanční a hospodářské krize 2008 - 2009. Pokles byl ve skutečnosti ještě drtivější, podobně jako ve zpracovatelském průmyslu ovšem opticky hlavní index aktivity od propadu uchránil prudký vzestup dodacích termínů, v normálních dobách spojený s ekonomickým oživením, v koronavirové krize ale jako projev výpadků v ekonomice a dodavatelsko odběratelských vztahů. V dalších měsících by se i ve službách mělo promítnout ekonomické oživení.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web