Akcie

Makroekonomické události USA: Index ISM služeb v prosinci vzrostl víc, než se čekalo, služby rostou solidně

Úterý 7. leden 2020 21:09

Index ISM služeb USA v prosinci vzrostl na 55,0 z 53,9, trh čekal jeho růst jen na 54,5. Růst aktivity služeb USA se tak zvýšil poněkud víc, než čekal trh, zůstal ale solidní a stále je oporou stále vcelku slušného růstu americké ekonomiky

USA - Index ISM služeb (12 2019)

Skutečnost: 55,0 
Očekávání
:  54,5
Předchozí
:   52,9

Rozbor
: Zpráva ukázala růst aktivity služeb hlavně kvůli růstu rychlosti růstu produkce služeb ze slabé na solidní. Naopak růst aktivity nových zakázek a zaměstnanosti se zvýšily a zůstaly solidní. Klesly ale růst objemu nových zakázek ze silné na solidní hladinu. Rovněž se zvýšil pokles nevyřízených objednávek, zůstal ale mírný. Růst zaměstnanosti nepatrně klesl a zůstal solidní. 

Respondenti průzkumu stále doufají v potenciální vyřešení dovozních cel, nadále jsou sužování omezenými zdroji pracovní síly. 

Hodnocení
: Klíčová otázka zní: Jak moc dochází k přenosu slabosti ze zpracovatelského průmyslu do domácí ekonomiky? Tato poslední data tento přenos spíše nepotvrzují, trendově přes voltilitu dat růst aktivity služeb slábne, nicméně zůstává solidní a je stále v souladu se solidním růstem ekonomiky. Taky jiná data domácího hospodářství, trh práce, spotřebitelský sentiment a růst maloobchodních tržeb jsou stále solidní a potvrzují sílu aktivity domácí ekonomiky.

Dopad na trhy: Data jsou dobrá pro dolar a akcie a nepříznivá pro zlato a dluhopisy. Po zprávě dolar k euru nepatrně posílil, hlavní akciový index USA S&P 500 zpevnil 0,2 % a zlato přidalo 0,1 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web