Akcie

Makroekonomické události USA: Index ISM zpracovatelského průmyslu v únoru klesl víc než se čekalo, nízký růst odvětví oslabil těsně k stagnaci

Úterý 3. březen 2020 23:19

Index ISM zpracovatelského průmyslu Spojených států amerických v únoru klesl víc než se čekalo na 50,1 z 50,9 v lednu, trh čekal jeho pokles jen na 50,5. Nízký růst aktivity odvětví se tak snížil poněkud víc než se čekalo na minimum, těsně nad hranu stagnace.

USA - Index ISM zpracovatelského průmyslu (2 2020)

Skutečnost: 50,1
Očekávání
:  50,5
Předchozí
:   50,9

Rozbor: Důvodem oslabení růstu aktivity odvětví je hlavně silný pokles růstu produkce odvětví ze solidní na malou rychlost. Z menšího růstu do nízkého růstu otočily nové zakázky a slabší růst nových exportních zakázek vůči lednu klesl. Naopak objem nevyřízených objednávek se vzchopil z výraznějšího lednového poklesu do nízkého růstu a menší pokles zaměstnanosti meziměsíčně poněkud oslabil. Zásoby zákazníků se vůči lednu snížily a zůstávají velmi nízké, což je dobrý signál podpory budoucí produkce. 

Podle ředitele institutu ISM Timothyho Fioreho komentáře firem byly obecně pozitivní, ve srovnání s lednem je sentiment opatrný. Celkově podle Fioreho únorový sentiment je s ohledem na krátkodobý růst mírně pozitivní. 

Hodnocení
: Nízký růst aktivity odvětví se snížil poněkud víc než se čekalo na minimum, těsně nad hranu stagnace. 

Aktivita zpracovatelského průmyslu trčela pět měsíců v řadě v drobné recesi kvůli obchodním válkám hlavně USA s Čínskou lidovou republikou. Do recese na konci roku na světové ekonomice závislý zpracovatelský průmysl zabředl hlavně kvůli obchodním válkám a taky stále nejasnému odkládanému odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie. Nejistoty růstu obchodních cel a uspořádání Evropy stlačilo růst světové ekonomiky a celosvětově oslabilo export, poslalo do recese aktivitu zpracovatelského průmyslu a zatížilo fixní firemní investice. 

Poslední regionální data ekonomické aktivity průmyslu naznačila vůči lednu značné zlepšení a pokles slabosti v ozvěnách omezení obchodních válek USA a Čínské lidové republiky s přijetím jejich Fáze 1 obchodní dohody. Fenomén tohoto roku, obavy ekonomického dopadu nejistoty nebezpečí epidemie obávaného nového koronaviru Prudkého akutního respiračního syndromu betakoronavirus 2 SARS-CoV-2 způsobujícího koronavirové respirační onemocnění 2019 COVID-19 se již tlačí do popředí zpráv, finančních trhů i ekonomiky a firem a bude co nevidět ekonomickou aktivitu omezovat.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web