Akcie

Makroekonomické události USA: Index spotřebitelského sentimentu Conference Board v červnu růstem překonal očekávání, zůstává historicky silný

Středa 30. červen 2021 22:56

Index spotřebitelského sentimentu Conference Board Spojených států amerických v červnu růstem překonal očekávání. Zůstává tak v oblasti předpandemických silných hodnot, tedy nejvíc od začátku koronavirové pandemie. Březnový a dubnový růst spotřebitelského sentimentu vymazaly téměž celý nárazový pád spotřebitelské morálky v počátku pandemie. Před pandemií byl spotřebitelský sentiment v oblastech dlouhodobých maxim, největších od roku 2000 před masivní korekcí technologických akcií v roce 2000 a před korporátními skandály USA a teroristickými útoky 11.9. v roce 2001. Lidé v USA cítí aktuální i očekáváné podstatné zlepšení ekonomiky i trhu práce v souvislosti s progresivní vakcinační kampaní, útlumem pandemie, otevíráním obchodů, firem a ekonomiky, s pokračující silnou podporou fiskální a monetární politiky hospodářství a se souvisejícím růstem akciového trhu. To je důležité, neboť silnější komfortní pocit domácností může uvolnit významnou sílu spotřebitelské poptávky nasměrováním nahromaděných příjmů neutracených během karantén a uzavřených obchodů a ekonomiky a navýšených mohutnou fiskální pomocí z úspor do spotřeby. Souhrnný index spotřebitelského sentimentu překvapivě vzrostl na 127,3 bodů z 120,0 bodů (revize z 117,2 bodů) v květnu, trh jej čekal 119,0 bodů. Podindex současné situace vzrostl na 157,7 bodů z 148,7 bodů (revize z 144,3 bodů) v květnu a podindex očekávání vzrostl na 107,0 bodů z 100,9 bodů (revize z 99,1 bodů) v květnu. Pokles nebezpečí pandemie koronaviru v budoucnu vzhledem k progresivní vakcinační kampani tento rok ve spojení s otevíráním obchodů, firem a ekonomiky by měly táhnout oživení ekonomiky a trhu práce s podporou ekonomiky státem a centrální bankou a robustním růstem akciových trhů. To by mělo spotřebitelskou morálku a sklon ke spotřebě domácností dále posilovat.

USA: Index spotřebitelského sentimentu Conference Board (6 2021, v bodech)

Skutečnost
:  127,3 
Očekávání
:   119,0
Předchozí
:    120,0 (revize z 117,2)

USA: Index současné situace spotřebitelského sentimentu Conference Board
 (6 2021, v bodech)

Skutečnost
:   157,7
Očekávání
:      -
Předchozí
:     148,7 (revize z 144,3)

USA: Index očekávání spotřebitelského sentimentu Conference Board
 (6 2021, v bodech)

Skutečnost
: 107,0
Očekávání
:     -
Předchozí
:   100,9 (revize z 99,1)

Index spotřebitelského sentimentu Conference Board Spojených států amerických v červnu růstem překonal očekávání. Zůstává tak v oblasti předpandemických silných hodnot, tedy nejvíc od začátku koronavirové pandemie. Březnový a dubnový růst spotřebitelského sentimentu vymazaly téměž celý nárazový pád spotřebitelské morálky v počátku pandemie. Před pandemií byl spotřebitelský sentiment v oblastech dlouhodobých maxim, největších od roku 2000 před masivní korekcí technologických akcií v roce 2000 a před korporátními skandály USA a teroristickými útoky 11.9. v roce 2001. Lidé v USA cítí aktuální i očekáváné podstatné zlepšení ekonomiky i trhu práce v souvislosti s progresivní vakcinační kampaní, útlumem pandemie, otevíráním obchodů, firem a ekonomiky, s pokračující silnou podporou fiskální a monetární politiky hospodářství a se souvisejícím růstem akciového trhu. To je důležité, neboť silnější komfortní pocit domácností může uvolnit významnou sílu spotřebitelské poptávky nasměrováním nahromaděných příjmů neutracených během karantén a uzavřených obchodů a ekonomiky a navýšených mohutnou fiskální pomocí z úspor do spotřeby. Pokles nebezpečí pandemie koronaviru v budoucnu vzhledem k progresivní vakcinační kampani tento rok ve spojení s otevíráním obchodů, firem a ekonomiky by měly táhnout oživení ekonomiky a trhu práce s podporou ekonomiky státem a centrální bankou a robustním růstem akciových trhů. To by mělo spotřebitelskou morálku a sklon ke spotřebě domácností dále posilovat.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web