Akcie

Makroekonomické události USA: Koronavirová krize strhává pozornost na Čínu i v klíčovém ringu prezidentských voleb

Čtvrtek 14. květen 2020 18:30

Prezident Spojených států amerických Donald Trump i jeho vyzyvatel listopadových prezidentských voleb Joe Biden zaměřují svoji předvolební kampaň k jejich vztahu k Čínské lidové republice. Vedle politických a ekonomických vztahů jde poslední dobou především o koronavirovou krizi a odpovědnost Číny za tento fenomén.

Negativní pohled obyvatel Spojených států amerických na Čínskou lidovou republiku vzrostl na nejsilnější hladinu za posledních 15 let. 2/3 lidí má na zemi nepříznivý názor, od doby, co prezident USA Donald Trump převzal nejvyšší úřad USA číslo vzrostlo o 20 procentních bodů. Vyplývá to z průzkumu Pew Research Center podniknutého v březnu během koronavirové pandemie. 

Podle jiného průzkumu agentur Reuters/Ipsos (15.-21.4.) politiku prezidenta Trumpa vůči Číně 52 % nezávislých neschvaluje vůči 33 %, kteří mají opačný názor. Hlas nezávislých voličů bude ve volbách 3.11. velmi důležitý, souboj bude zřejmě rozhodovat jen malý rozdíl. 

Data jsou důležitá, neboť představují spojku na politiku USA vůči Číně, která je klíčová pro finanční trhy. Téma Čína bude velmi horké a ošemetné v nadcházejících prezidentských volbách USA, které se konají letos v listopadu. 

Oba kandidáti s posunem veřejného mínění vůči Číně chtějí naložit po svém a zúročit tak možné politické body. Ovšem jde rovněž o nastavení globální rovnováhy a taky o ekonomické vztahy v poslední době ztělesňované obchodními válkami. V sázce je tak mnohem víc, než postoj k nemoci Covid-19. 

Trump chce s Čínou zatočit


Trump během svého volebního období rozpoutal obchodní válku s Čínou. Ta vyústila v obchodní dohodu 1. fáze, podle které Čína bude od USA více nakupovat zboží a služby a sníží tak svůj deficit obchodní bilance výměnou za redukci obchodních cel. Řešení témat údajných krádeží duševního vlastnictví Čínou a vynucených transferů technologií z USA do Číny je odloženo na 2. fázi obchodní dohody. 

Trump Číně naznačil, že s ní zatočí víc, než kdokoliv jiný a připustil o možnost zvýšení dovozních cel na import zboží Číny do USA. 

Biden prosazuje mezinárodní koalici


Biden nabízí alternativní postup. Chce sjednotit světovou koalici podobně smýšlejících zemí k vytvoření tlaku na druhou největší ekonomiku světa, zvýšit váhu USA v mezinárodních institucích pošramocenou současnou prezidentskou administrativou, posílit restrikce na transfer technologií a zvýšit váhu témat lidských práv na nejvyšší úroveň. 

Podle Bidenova čelního poradce Jaka Sullivana je jednotný multilaterální postoj vůči Číně lepší, než s ní bojovat na vlastní pěst. USA podle volebního týmu Demokratické strany vůči Číně selhaly. Bidenova kampaň tvrdí, že existuje kolosální mezera mezi tvrdou rétorikou Trumpa a slabostí jeho činů. Biden bude Trumpa kritizovat za to, že Američané zaplatily velkou cenu za obchodní války z důvodu restrikcí amerického importu do Číny zemědělské produkce i výrobků zpracovatelského průmyslu s poklesem exportů, firemních investic a zpracovatelského průmyslu a oslabením růstu světové a americké ekonomiky. Výměnou za to ale obdrželi podle demokratů příliš málo.

USA v minulých letech pod taktovkou Trumpa změnily přístup i vůči Evropě a politicky tlaky v Severoatlantické alianci, postojem k Íránu, podporou odchodu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie a jejího rozdrobení a oslabení i ekonomicky obchodními válkami se vztahy se svými spojenci Starého kontinentu zhoršily.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web