Akcie

Makroekonomické události USA: Makroekonomické události USA: Index ISM zpracovatelského průmyslu v prosinci nečekaně klesl, menší recese se překvapivě zvětšila

Úterý 7. leden 2020 21:07

Index ISM zpracovatelského průmyslu Spojených států amerických v prosinci nečekaně klesl, na 47,2 z 48,1 v listopadu, trh ale čekal jeho vzestup na 49,0. Recese aktivity zpracovatelského průmyslu z listopadu se tak v prosinci nečekaně vůči listopadu zvětšila, byť jen mírně, trh čekal její zúžení. Aktivita zpracovatelského průmyslu klesá nejvíce od světové hospodářské a finanční krize let 2008 - 2009. Zůstává však mírná.

USA - Index ISM zpracovatelského průmyslu (12 2019)

Skutečnost: 47,2 (minimum od 6 2009)
Očekávání
:  49,0
Předchozí
:   48,1 

Rozbor
:  Důvodem drobného zvětšení recese odvětví je hlavně zvětšení poklesu aktivity produkce z mírné na silnou úroveň (nejsilnější recese tohoto ukazatele taktéž od světové hospodářské a finanční krize let 2008 - 2009, konkrétně od dubna 2009). 

Zvětšily se rovněž pokles nových zakázek na maximum od dubna 2009 a nových exportních zakázek. Tyto poklesy ale zůstávají nízké. Pokles nevyřízených zakázek se mírně snížil, zůstává ale silný. 

Taky se zvětšil pokles zaměstnanosti na maximum od ledna 2016. Pokles zaměstnanosti odvětví zůstává robustní.

Podle ředitele institutu ISM Timothyho Fioreho globální obchod zůstává nejdůležitějším tématem zpracovatelského průmyslu. Podle něj ale jsou signály zlepšení některých sektorů průmyslu jako důsledek fáze 1 obchodní dohody USA a Čínské lidové republiky. 

Hodnocení
: Index ISM zpracovatelského průmyslu USA v prosinci opět nečekaně klesl. Recese aktivity odvětví není velká, vůči listopadu se ale opět zvětšila, byť mírně. Jde o pátý měsíc kontrakce aktivity odvětví v řadě. 

Do ní na světové ekonomice závislý zpracovatelský průmysl zabředl hlavně kvůli obchodním válkám a taky stále nejasnému odkládanému odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie. Nejistoty růstu obchodních cel a uspořádání Evropy stlačilo růst světové ekonomiky a celosvětově oslabilo export, poslalo do recese aktivitu zpracovatelského průmyslu a zatížilo fixní firemní investice. 

Data zvýšila obavy, že expanze americké ekonomiky trvající nejdéle v historii USA by se mohla ztrácet dech.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web