Akcie

Makroekonomické události USA: Maloobchodní tržby v březnu stejně jako v lednu opět giganticky vzrostly, o dost víc, než čekal trh

Pátek 16. duben 2021 0:30

Ve Spojených státech amerických v březnu stejně jako v lednu maloobchodní tržby divoce vzrostly o dost víc než se čekalo, spotřeba domácností nastartovala do velmi robustního růstu. Meziměsíčně maloobchodní tržby a tržby stravovacích služeb vzrostly 9,8 %, když trh čekal jejich růst 5,9 %, navíc jejich únorový pokles revizí snížen na 2,7 z původně hlášených 3,0 %. Maloobchodní tržby a stravovacích služeb bez prodeje automobilů a jejich částí vzrostly 8,4 %, trh čekal jejich růst 5,0 %, navíc jejich únorový pokles byl snížen na 2,5 % z původně hlášených 2,7 %. Maloobchodní tržby a stravovacích služeb bez prodeje automobilů a jejich částí a prodejů benzínových čerpadel vzrostly 8,2 %, navíc jejich únorový pokles byl revizí snížen na 3,1 % z původně hlášených 3,3 %. Dubnový propad se zavřenými obchody a lidmi v karanténě a na vynucených dovolených znamenal absolutní dno, umístěné značně níže, než se čekalo. Do dalších měsíců s otevíráním ekonomiky se předpokládalo oživení spotřeby domácností, které v rapidní podobě přišlo nečekaně brzo, již květnu s klíčovou pomocí vzestupu prodejů automobilů. Červen, červenec, srpen, září a říjen květnové oživení potvrdily většinou značně nad očekáváním trhu, přestože část ekonomiky opět musela zavírat s obnovením případů nemoci Covid-19. Pandemie ale až do začátku roku 2021 neustupovala, lidé byli ve větší míře nemocní, obchody byly ve větší míře zavřené a navíc lidé stále čelí ekonomické nejistotě jejich zranitelných zaměstnavatelů a tak oživení spotřeby domácností do konce roku bylo stále zranitelné a křehké. Navíc dobíhaly vládní podpory domácností. To se možná ukázalo za listopad a prosinec poklesem maloobchodních tržeb byť možná jde o korekci silných růstů spotřeby domácností posledního pololetí. Lednový a březnový skok spotřeby domácností ale vrací maloobchodní tržby zpět na robustní růstovou dráhu o čemž svědčí meziroční růsty hlavních agregátů maloobchodních tržeb, pomohlo hlavně značné oslabení pandemie s robustní očkovací kampaní spojené s otevíráním ekonomiky a obchodů a taky záchranné státní balíčky ekonomice.

Maloobchodní tržby a tržby stravovacích služeb (3 2021, meziměsíční změna) 

Skutečnost
:      9,8 %                                 
Očekávání
:        5,9 %                               
Předchozí
:       - 2,7 % (revize z - 3,0 %)

Maloobchodní tržby  a tržby stravovacích služeb bez prodeje automobilů a jejich částí
 (3 2021, meziměsíční změna)

Skutečnost
:       8,4 %
Očekávání
:        5,0 %
Předchozí
:      - 2,5 % (revize z - 2,7 %)

Maloobchodní tržby a tržby stravovacích služeb bez prodeje automobilů a jejich částí a bez tržeb benzínových čerpadel
 (3 2021, meziměsíční změna)

Skutečnost
:       8,2 %
Očekávání
:    
Předchozí
:        - 3,1 % (revize z - 3,3 %)

Rozbor: Meziročně v březnu růst maloobchodních tržby a tržeb stravovacích služeb vzrostl na 27,7 % z únorového růstu 6,7 % (revize z 6,3 %), růst maloobchodních tržeb a stravovacích služeb bez prodeje automobilů a jejich částí vzrostl na 19,4 % z 5,8 % v únoru (revize z růstu 5,5 %) a růst maloobchodních tržeb a stravovacích služeb bez prodeje automobilů a jejich částí a prodejů benzínových čerpadel vystoupal na 17,9 % z 6,2 % v únoru (revize z růstu 6,0 %). 

V době prvního jarního koronavirového šoku maloobchodní tržby plošně prožívaly zdrcující propad. Naopak nadpřirozeně silně rostly prodeje potravin, vcelku normálově solidně prodeje eshopů tak jako v minulosti. Po tomto koronavirovém šoku druhou částí druhého čtvrtletí a začátkem třetího čtvrtletí se do růstového obratu dostávaly i tržby jiných kategorií maloobchodních tržeb. Oslabení spotřeby domácností v závěru roku potvrdilo pády prodejů kategorií elektroniky a vybavení spotřebičů domácností, dále prodejů stravovacích a nápojových služeb a prodejů obchodních domů, které nicméně slábnou strukturálně dlouhodobě s přechodem ekonomiky a prodejů do online verzí. Naopak trvale silně rostou v souvislosti s oživením trhu domů tržby kategorie stavební materiál, vybavení zahrady apod a taky tržby kategorie smíšeného zboží. V novém roce s novými nákupními impulsy se do silného růstu dostaly prakticky všechny kategorie maloobchodních tržeb.

Hodnocení
: Dubnový propad se zavřenými obchody a lidmi v karanténě a na vynucených dovolených znamenal absolutní dno, umístěné značně níže, než se čekalo. Do dalších měsíců s otevíráním ekonomiky se předpokládalo oživení spotřeby domácností, které v rapidní podobě přišlo nečekaně brzo, již květnu s klíčovou pomocí vzestupu prodejů automobilů. Červen, červenec, srpen, září a říjen květnové oživení potvrdily většinou značně nad očekáváním trhu, přestože část ekonomiky opět musela zavírat s obnovením případů nemoci Covid-19. Pandemie ale až do začátku roku 2021 neustupovala, lidé byli ve větší míře nemocní, obchody byly ve větší míře zavřené a navíc lidé stále čelí ekonomické nejistotě jejich zranitelných zaměstnavatelů a tak oživení spotřeby domácností do konce roku bylo stále zranitelné a křehké. Navíc dobíhaly vládní podpory domácností. To se možná ukázalo za listopad a prosinec poklesem maloobchodních tržeb byť možná jde o korekci silných růstů spotřeby domácností posledního pololetí. Lednový a březnový skok spotřeby domácností ale vrací maloobchodní tržby zpět na robustní růstovou dráhu o čemž svědčí meziroční růsty hlavních agregátů maloobchodních tržeb, pomohlo hlavně značné oslabení pandemie s robustní očkovací kampaní spojené s otevíráním ekonomiky a obchodů a taky záchranné státní balíčky ekonomice.

Dopad na trhy
: Data stejně jako v lednu masivně překonala očekávání, rovněž svojí silou, velmi robustním růstem jsou příznivá pro akcie a dolar a nepříznivá pro zlato a dluhopisy. Po zprávě a po ve stejný čas zveřejněných podobně nad očekávání silných zprávách dubnové regionální aktivity oblasti New Yorku a Philadelhie dolar k euru drobně slábl, hlavní akciový index americké burzy S&P 500 rostl 0,4 % a zlato posilovalo 1,0 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web