Akcie

Makroekonomické události USA: PPI v červenci dle očekávání, jádrová inflace ale nečekaně oslabila

Pátek 9. srpen 2019 19:10

V červenci v USA meziměsíčně index cen průmyslových výrobců PPI vzrostl dle očekávání 0,2 %, index cen průmyslových výrobců PPI bez cen potravin a energií klesl 0,1 %, trh čekal jeho zvýšení 0,1 %. Meziročně růst indexu PPI dle očekávání stagnoval na červnových 1,7 %. Růst index PPI bez cen potravin a energií klesl na 2,1 % z červnových 2,3%, trh čekal jeho stagnaci na 2,3 %.

USA: Index PPI (7 2019, m/m)

Skutečnost
: 0,2 %
Očekávání
:  0,2 %
Předchozí
:   0,1 %

USA: Index PPI bez cen potravin a energií
(7 2019, m/m)

Skutečnost
: - 0,1 %
Očekávání
:    0,1 %
Předchozí
:     0,3 %

USA: Index PPI
(7 2019, y/y)

Skutečnost
: 1,7 %
Očekávání
:  1,7 %
Předchozí
:   1,7 %

USA: Index PPI bez cen potravin a energií
(7 2019, y/y)

Skutečnost
: 2,1 %
Očekávání
:  2,3 %
Předchozí
:   2,3 %

Rozbor
: Podle Úřadu pracovní statistiky ministerstva práce na meziměsíční bázi ceny zboží vzrostly 0,4 % kvůli silnému růstu cen energií 2,4 %. Ceny služeb klesly 0,1 % a to hlavně kvůli poklesu cen služeb bez cen služeb obchodu, dopravy a velkoobchodu 0,3 % a to hlavně kvůli poklesu cen ubytovacích služeb 4,3 %

Meziroční růst průmyslových cen nadále v červenci pozvedly výhradně ceny služeb růstem 2,3 %, ceny zboží totiž meziročně vzrostly jen 0,4 %, když růst cen potravin a zboží bez cen potravin a energií kompenzovaly pokles cen energií.

Hodnocení
: Index cen průmyslových firem PPI USA v červenci vzrostl dle očekávání trhu. Bez cen potravin a energií ale produkční inflace zaostala za očekáváním. Data potvrzují meziroční inflaci kolem cíle Fedu 2 % včetně jádrové inflace (bez cen potravin a energií) na průmyslové i spotřebitelské úrovni.

Inflace na spotřebitelské i produkční úrovni v posledních měsíců hodně kolísá dle výkyvů cen ropy. Na spotřebitelské i produkční úrovni se meziroční inflační ukazatele včetně své jádrové složky (bez cen potravin a energií) která je pro Fed důležitá kvůli její indikaci dlouhodobého inflačního trendu pohybují mírně nad 2,0 %, tedy v souladu s cílem centrální banky 2,0 %, s čímž centrální banka může být spokojena. Ukazatele spotřebitelské inflace včetně jádrové komponenty jsou přibližně na úrovni dat produkční inflace. Inflace není nebezpečná.

Hlavní inflační ukazatel centrální banky, Index cen spotřebitelských výdajů na meziroční celkové i jádrové úrovni (bez cen potravin a energií) ale jasně zamířil značně dolů.

Proto inflační data hlavní jádrové inflace zatím nevykazují průkazný trend a stále hrozí pokles inflace. Fed nízkou inflaci v poslední době označuje za riziko.

Obavy centrální banky USA z příliš nízké inflace ale vedly Federální rezervní systém USA k redukci cíle jeho hlavní úrokové sazby na posledním zasedání monetární politiky 30.-31.7. k redukci o čtvrt procentního bodu do pásma 2,00 - 2,25 %.

Dopad na trhy
: Slabší jádrová inflace (bez cen potravin a energií) vůči očekávání trhu je nepříznivou zprávou pro dolar a akcie a dobrou informací pro zlato a dluhopisy. Po zprávě dolar k euru ztratil 0,1 % na 1,12, hlavní akciový index americké burzy S&P 500 odepsal 0,4 % na 2 914 bodů a zlato stagnovalo na 1 495 USD/trojskou unci.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web