Akcie

Makroekonomické události USA: Prodeje starších/existujících domů v červenci opět vzrostly, o něco víc, než se čekalo

Čtvrtek 22. srpen 2019 21:16

Objem prodejů existujících/starších domů USA v anualizovaném vyjádření v červenci vzrostl na 5 420 000 z 5 270 000 v červnu, trh čekal zvýšení na 5 400 000. Jejich meziměsíční růst 2,5 % naplnil očekávání trhu. Trh domů poskytuje v posledních měsících smíšené signály.

USA: Prodeje existujících/starších domů (7 2019, anualizovaně)

Skutečnost
: 5 420 000
Očekávání
:  5 400 000
Předchozí
:   5 270 000

USA: Prodeje existujících/starších domů
(7 2019, m/m)

Skutečnost
: 2,5 %
Očekávání
:  2,5 %
Předchozí
: - 1,3 %

Rozbor
: Meziročně prodeje existujících (resp. starších) domů vzrostly 0,6 % po jejich meziročním poklesu 1,9 % v červnu. Jde o první meziroční růst za posledních více než rok, meziroční pokles kulminoval v prosinci 2018, 10,2 %.

Vliv příznivějších podmínek financování hypoték resp. poklesu jejich úrokových sazeb na zlepšení dostupnosti bydlení a návrat kupců na tento trh potvrdil hlavní ekonom Národní asociace obchodníků s nemovitostmi (NAR), která data starších/existujících domů zpracovává Lawrence Yun. K oživení nákupů starších/existujících domů podle Yuna přispívá i důvěra celkového národního ekonomického výhledu. Spotřebitelský sentiment je na dlouhodobých maximech díky robustnímu trhu práce (solidní růst zaměstnanosti doplňuje rekordně nízká nezaměstnanost), solidní růst ekonomiky a historicky rekordní maxima akciového trhu.

Hodnocení
: Růst prodejů starších/existujících domů sice v posledních letech stagnuje, ale letos po slábnutí v roce 2018 se na přelomu let 2018 a 2019 klesající trend tohoto trhu zlomil a prodeje starších/existujících domů začaly opět růst.

Svůj dopad zřejmě má pokles tržních úrokových sazeb v souvislosti s pokračujícím vařícím vleklým neklidem nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod., které přikládají k hrozícícím rostoucím signálům slábnutí růstu ekonomik globálních hospodářských center a celé světové ekonomiky. Vše vyvrcholilo na posledním zasedání Fedu monetární politiky 30.-31.7. prvním snížením cíle hlavní úrokové sazby centrální banky Federal Funds Rate od světové hospodářské a finanční krize v letech 2008 - 2009 o čtvrt procentního bodu na 2,00 - 2,25 %, které se také na finančních a měnových trzích projevilo poklesem úrokových sazeb.

Silnější redukce úrokových sazeb a tedy i expanzivnější monetární politika dodává do ekonomiky více peněz redukcí úrokových nákladů spotřebitelům a firmám a tak pomáhá růstu akciové burze.

Trh domů poskytuje v posledních měsících smíšené signály. Nová výstavba domů, tedy data zahájení/povolení staveb domů v posledních kvartálech klesají a jejich dlouhodobý růstový trend v celkovém pohledu stagnuje. Naopak prodeje nových domů jsou silné a nadále robustně rostou. Trh domů je obecně citlivý na úrokové sazby a jejich kolísavý pohyb v posledních měsících.

Celkově, dlouhodobý trend růstu trhu domů trvá, přesto se v posledních letech jeho růst zasekl. Vzdor celkové síle hospodářství včetně trhu práce trh domů má potíže růst.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web