Akcie

Makroekonomické události USA: Produktivita práce oslabila nejvíc od 2015, ale značně méně než se čekalo, nečekaně ale neoslabily mzdy a růst jednotkových pracovních nákladů tak překonal očekávání

Čtvrtek 7. květen 2020 21:23

Ve Spojených státech amerických mimo zemědělský sektor v prvním čtvrtletí 2020 mezikvartální změnou anualizovaným vyjádřením produktivita práce klesla 2,5 %, značně méně, než se čekalo (pokles 5,5 %), přesto nejvíce od čtvrtého čtvrtletí 2015. Jednotkové pracovní náklady přesto vzrostly silněji 4,8 %, než trh čekal jejich růst 4,0 %. Odchylka od očekávání je dána tím, že mzdy silně neklesly jak čekal trh naopak jejich růst posílil.

USA: Produktivita práce mimo zemědělství (1Q 2020, anualizovaná mezikvartální změna)

Skutečnost
: - 2,5  % (minimum od 4Q 2015)
Očekávání
:  - 5,5 %
Předchozí
:     1,2 %

USA: Jednotkové pracovní náklady mimo zemědělství
 (1Q 2020,  anualizovaná mezikvartální změna)

Skutečnost
:     4,8 %
Očekávání
:      4,0 %
Předchozí
:       0,9 %

Rozbor
: V prvním čtvrtletí v nezemědělském sektoru zpráva ukázala pokles produktivity práce menší, než se čekalo a to kvůli tomu, že již v březnu propad ekonomické aktivity kompenzoval silnější pokles zaměstnanosti. Odchylka v podobě nečekaně silnějšího růstu jednotkových pracovních nákladů od očekávání je dána tím, že i když pokles produktivity práce byl nižší, než se čekalo tak mzdy silně neklesly jak čekal trh a naopak jejich růst posílil.

Hodnocení
: V prvním čtvrtletí kvůli koronavirové krizi produktivita práce silně klesla, avšak propouštění pracovní síly začalo ve větší míře již v březnu a tak její pokles nebyl tak silný jak se čekalo. Naopak růst mezd nebyl krizí dotčen a proto i růst jednotkových pracovních nákladů překonal očekávání. Bude zajímavé sledovat zda unikátní povaha krize přinese i změnu paradigmatu mzdové strnulosti s hospodářským oslabením. 

Dopad dat na trhy
: Výsledky jsou příznivé pro dolar a akcie, méně již pro dluhopisy a zlato. Po zprávě dolar k euru nepatrně slábl, hlavní index americké burzy S&P 500 lehce rostl a zlato zpevňovalo 0,2 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web