Akcie

Makroekonomické události USA: Průmyslová inflace (PPI) v březnu na desetiletém maximu o dost víc, než se čekalo

Pondělí 19. duben 2021 20:30

Ve Spojených státech amerických v březnu růst indexu cen producentů (PPI) opět silně vzrostl a napodobil svůj prudký lednový růst, mnohem víc, než se čekalo. Meziroční produkční inflace je na maximu od září 2011. Inflace alespoň na firemní úrovni již značně překračuje cíl americké centrální banky, Federálního rezervního systému 2,0 %. Meziměsíčně index vzrostl 1,0 %, značně víc, než čekal trh, který předpokládal jeho růst jen 0,5 % po růstu 0,5 % v únoru. Podobně index PPI bez cen potravin a energií vzrostl 0,7 %, o dost víc, než čekal trh, který počítal s růstem jen 0,2 % po růstu 0,2 % v únoru. Meziroční růst indexu PPI se zvýšil o mnoho víc než čekal trh na maximum od září 2011 (4,5 %) 4,2 % z únorových 2,8 %, trh čekal jeho zvýšení na 3,8 %. Růst indexu PPI bez cen potravin a energií vzrostl překvapivě a mimořádně silně na 3,1 % z únorových 2,5 %, trh čekal jeho menší růst na 2,7 %. Inflace během koronavirového šoku, který ji značně stlačil na produkční i spotřebitelské úrovni byla značně pod cílem centrální banky Spojených států amerických 2,0 %, na produkční úrovni ale od začátku roku naplnila signály růstu inflačních tlaků a očekávání a během kvartálu přeskočila zmíněný cíl. Data potvrzují růst inflačních tlaků a normalizaci cenových podmínek dle přání Fedu.

USA: Index PPI (3 2021, meziměsíční změna, sezonně očištěno)

Skutečnost
:    1,0 % 
Očekávání
:     0,5 %
Předchozí
:      0,5 %

USA: Index PPI bez cen potravin a energií
 (3 2021, meziměsíční změna)

Skutečnost
:   0,7 %
Očekávání
:     0,2 %
Předchozí
:      0,2 %

USA: Index PPI
 (3 2021, meziroční změna, sezónně neočištěno)

Skutečnost
:   4,2 % (maximum od 9 2011 4,5 %)
Očekávání
:    3,8 %
Předchozí
:     2,8 %

USA: Index PPI bez cen potravin a energií
 (3 2021, meziroční změna)

Skutečnost
:  3,1 %
Očekávání
:   2,7 %
Předchozí
:    2,5 %

Rozbor

Meziměsíční růst: Ceny zboží vzrostly 1,7 %, nejvíce od prosince 2009 a přispěly k celkovému růstu produkčních cen zhruba 60 %, tedy lehce přes 0,5 procentního bodu, zbytek tahu produkčních cen, tedy o něco menší příspěvek obstaraly ceny služeb růstem 0,7 %. Silný růst cen zboží podpořily hlavně ceny energií růstem 5,9 % a příspěvkem k celkovému růstu produkčních cen 0,3 procentního bodu a ceny zboží bez cen energií a potravin růstem 0,9 % a příspěvkem k celkovému růstu produkčních cen skoro 0,2 procentního bodu. Silný růst cen služeb podpořily dominantně ceny obchodních služeb růstem 1,0 % a ceny služeb bez cen služeb obchodu, dopravy a skladů růstem 0,4 %, když obě subkategorie přispěly k růstu produkčních cen příspěvkem 0,2 procentního bodu.

Meziroční růst
: Meziroční růst produkčních cen táhne růst cen zboží 7,0 % a služeb 3,0 % přibližně stejným dílem. V rámci zboží největší příspěvek k celkovému růstu produkčních cen 1,2 procentního bodu zaujímá růst cen energií 24,2 % a příspěvek k celkovému růstu produkčních cen 0,8 procentního bodu připadá na růst cen zboží bez cen potravin a energií 3,6 %. V rámci cen služeb nejvíce k celkovému růstu produkčních cen, 1,3 procentního bodu, příspívá růst cen služeb bez cen služeb obchodu, dopravy a skladů 3,0 %, významný příspěvěk k celkovému růstu produkčních cen 0,7 procentního bodu odevzdávají i ceny obchodních služeb růstem 3,3 %. 

Hodnocení
: Ve Spojených státech amerických v březnu růst indexu cen producentů (PPI) opět silně vzrostl a napodobil svůj prudký lednový růst, mnohem víc, než se čekalo. Meziroční produkční inflace je na maximu od září 2011. Inflace alespoň na firemní úrovni již značně překračuje cíl americké centrální banky, Federálního rezervního systému 2,0 %. Inflace během koronavirového šoku, který ji značně stlačil na produkční i spotřebitelské úrovni byla značně pod cílem centrální banky Spojených států amerických 2,0 %, na produkční úrovni ale od začátku roku naplnila signály růstu inflačních tlaků a očekávání a během kvartálu přeskočila zmíněný cíl. Data potvrzují růst inflačních tlaků a normalizaci cenových podmínek dle přání Fedu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web