Akcie

Makroekonomické události USA: Růst index zaměstnaneckých nákladů ECI (4Q) stabilní dle očekávání, mírně nadprůměrný

Pátek 28. únor 2020 0:00

Index zaměstnaneckých nákladů USA (mzdy plus benefity) ve čtvrtém čtvrtletí mezikvartálně vzrostl dle očekávání trhu 0,7 % stejně jako předchozí kvartál. Jeho meziroční růst tak klesl na 2,7 % z 2,8 % v předchozím kvartálu. Mírně nadprůměrný růst mezd naplnil očekávání a svojí stabilitou potvrdil jiné mzdové indikátory.

USA: Index zaměstnaneckých nákladů (ECI, 4Q 2019, mezikvartální změna):

Skutečnost
: 0,7 %
Očekávání
:  0,7 %
Předchozí
:   0,7 %

Rozbor
: Meziroční růst Indexu zaměstnaneckých nákladů ve čtvrtém čtvrtletí klesl na 2,7 % z 2,8 % v předchozím čtvrtletí. Růst zaměstnaneckých nákladů je v soukromé sféře o něco nižší (2,7 % 4Q 2019) než ve veřejném sektoru (2,9 % % 4Q 2019). Jinak růst zaměstnaneckých mezd zůstává v odvětvových skupinách relativně stabilní.

Hodnocení
: Růst zaměstnaneckých nákladů ECI ve čtvrtém kvartálu potvrdil mírně nadprůměrný růst mezd naplnil očekávání a svojí stabilitou potvrdil jiné mzdové indikátory. 

Silný trh práce historicky časem potáhl zesílení růstu mezd. V poslední dekádě růst mezd nepatrně zesílil, zůstává ale nízký. 

Současné tempo růstu zaměstnaneckých nákladů není nebezpečné a naopak je oporou růstu spotřeby domácností. Solidní růst ekonomiky a trhu práce ale na druhou stranu odčerpal rezervy nabídky zaměstnanců a při velmi nízké míře nezaměstnanosti může růst mezd kdykoliv citelně zrychlit.

Mírné zrychlování růstu mezd jako důsledek expandujícího trhu práce a solidního růstu ekonomiky je oporou solidního růst hospodářství a trhu práce při stabilní inflaci, tedy příznivého vývoje ekonomiky, jenž by měl ještě pokračovat. Tento vývoj dále odčerpává kapacity trhu práce a při velmi nízké míře nezaměstnanosti zvyšuje nebezpečí značného posílení růstu mezd a inflačního tlaku a nebezpečí prakticky kdykoliv.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web