Akcie

Makroekonomické události USA: Růst mezd a jednotkových pracovních nákladů (3Q) revizí snížen

Čtvrtek 19. prosinec 2019 20:26

Ve Spojených státech amerických ve třetím čtvrtletí produktivita práce klesla 0,2 %, o něco víc, než se čekalo, její pokles měl být revidován na 0,1 %. Dle původního hlášení klesla 0,3 %. Jednotkové pracovní náklady vzrostly 2,5 %, trh čekal jejich růst 3,6 %. Odchylka je dána nečekanou revizí snížení růstu mezd, kterou trh nečekal. Navíc v předchozím kvartálu růst jednotkových pracovních nákladů revize snížila na 0,1 % z 2,4 % opět redukcí růstu mezd. Data podle očekávání potvrzují trend vzestupu růstu produktivity práce, překvapením je snížení růstu mezd a jednotkových pracovních nákladů v předchozích čtvrtletích. Růst mezd obecně možná nepatrně zrychluje, jeho akcelerace ale různými sériemi dat není zcela prokázána.

USA: Produktivita práce mimo zemědělství (3Q 2019, anualizovaná mezikvartální změna, revize)

Skutečnost
: - 0,2 %
Očekávání
:  - 0,1 %
Předchozí
:   - 0,3 % (3Q 2019), 2,5 % (2Q 2019)

USA: Jednotkové pracovní náklady mimo zemědělství
 (3Q 2019,  anualizovaná mezikvartální změna, revize)

Skutečnost
:     2,5  %
Očekávání
:      3,4 %
Předchozí
:       3,6 % (3Q 2019), 0,1 % (1Q 2019, revize z 2,4 %)

Rozbor
: Revize ve skutečnosti potvrdila dynamiky změn produktivity práce a přinesla jen snížení růstu mezd a tím i jednotkových pracovních nákladů ve druhém a třetím čtvrtletí

Hodnocení
: Ekonomové čekali přibližně potvrzení původních dat z listopadu, což se i naplnilo, pouze růst mezd a jednotkových pracovních nákladů byl ve druhém i třetím čtvrtletí překvapivě snížen. 

Růst produktivity práce trendově zesílil. Produktivita práce roste v posledních kvartálech o něco více než dříve, v porovnání s minulými dekádami je její růst v poslední dekádě po světové finanční krizi nízký. Rychlejší růst produktivity práce zvyšuje růstový neinflační potenciál daného hospodářství. Teprve data dalších kvartálů ale potvrdí jestli se jedná o trvalejší jev. 

Růst mezd obecně možná nepatrně zrychluje, jeho akcelerace ale různými sériemi dat není zcela prokázána. Jiná data mezd takový razantní růst nenaznačují, takže teprve další kvartály ukáží reálný podkladový trend růstu mezd.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web