Akcie

Makroekonomické události USA: Slabý Index ISM průmyslu v květnu nečekaně klesl

Úterý 4. červen 2019 14:47

Index ISM průmyslu USA v květnu nečekaně klesl na 52,1 z 52,8 v dubnu, trh čekal jeho růst na 53,0. Slabý růst aktivity průmyslu tak nečekaně klesl.

USA - Index ISM zpracovatelského průmyslu (5 2019)

Skutečnost: 52,1
Očekávání:  53,0
Předchozí:   52,8

Rozbor: Slabý růst aktivity průmyslu měl dle trhu drobně posílit, ale naopak se nečekaně dále snížil. Podobně klesl mírný růst produkce. Ze solidního růstu do kontrakce se propadly nevyřízené objednávky poprvé od ledna 2017 a růst dodacích termínů se snížil ze solidního růstu na nízký. Naopak vzrostl růst nových zakázek, byť zůstal malý a taky růsdt zaměstnanosti zpracovatelského průmyslu z nízké na solidní úroveň. Zásoby zákazníků zůstávají v hodnocení “příliš nízké”, byť se toto hodnocení meziměsíčně mírně zvýšilo. Z mírní recese do slabého růstu se vyhouply nové exportní zakázky.

Komentáře firem zpracovatelského průmyslu pokračují v reflexi růstové síly aktivity odvětví, ale na nižších hladinách. Firmy vyjádřily obavu z eskalace obchodního pře Spojených států amerických a Čínské lidové republiky. Celkový sentiment ale zůstával převážně příznivý.

Hodnocení: Struktura dat je smíšená ale celkově potvrzuje útlum růstu aktivity průmyslu. Sektor tak alespoň může načerpat rezervy vyfouklé expanzí posledních kvartálů. Přesto např. stále velmi nízké zásoby zákazníků ukazují růstový potenciál odvětví do budoucna.

Pokles růstu světové ekonomiky, hlavně Evropy ale i Číny se přenáší přes globalizované odvětví zpracovatelského průmyslu do USA. Důvodem poklesu růstu aktivity zpracovatelského průmyslu a ekonomiky jsou hlavně nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek.

USA ale stále disponují silnou domácí poptávkou, proto dopad na pokles růstu ekonomiky je zatím jen omezený.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web