Akcie

Makroekonomické události USA: Zápis Fedu potvrdil stagnaci úr. sazeb, zazněl optimismus

Čtvrtek 23. květen 2019 19:15

Fed v zápisu k rozhodnutí nezměnit hlavní úr. sazby na zasedání monetární politiky 30.4. - 1.5. ukázal optimistický výhled. Fed čeká, že růst ekonomiky zůstane solidní, trh práce robustní, inflace stabilní stejně jako jeho úr. sazby.

Zápis ze zasedání Federálního rezervního systému 30.4 - 1.5. monetární politiky včetně úrokových sazeb: Na tomto zasedání kterém centrální banka cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate dle očekávání nezměnila. Fed reflektoval zrychlení růstu ekonomiky a pokles inflace. Ten ale dle vysvětlení guvernéra Fedu Powella po zasedání Fedu není spíše nebezpečný.

Rozbor, překvapivé a důležité komentáře Fedu:

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky: Komentáře jsou optimistické. Fed věří, že růst ekonomiky zůstane solidní, že inflace bude kolísat kolem jeho cíle 2 % a že vedle robustního trhu práce při poklesu nebezpečí slabšího ekonomického růstu je správná monetární politika stagnujících úrokových sazeb.

Čekáme, že Fed nebude měnit cíl své hlavní úrokové sazby minimálně do září ale pravděpodobně až do konce roku. Snížení úrokových sazeb při solindím růstu ekonomiky a silném trhu práce nebude dlouho na místě. Současně však stabilní optimální inflace a působení globálních rizik (brexit, obchodní války) neumožní zvýšení úrokových sazeb. Moměntálně se zdá, že globální rizika budou působit déle, i do druhého pololetí roku. To je déle, než se začátkem roku čekalo.

Dopad na trhy: Komentáře Fedu jsou příznivé pro akcie, dolar, dluhopisy i zlato. Po zprávě hlavní index akciové burzy USA S&P 500 ale silně klesá 1,7 %, dolar k euru ztrácí 0,1 % na 1,118 a zlato vzrostlo 0,9 % na 1 285 USD/trojskou unci.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web