Akcie

Makroekonomické události USA: Zápis Fedu rozhodnutí monetární politiky (9.-10.6.) nepřekvapil

Čtvrtek 2. červenec 2020 22:30

Zápis ze zasedání americké centrální banky, Federálního rezervního systému, monetární politiky 9.-10.6. nepřekvapil. Na zasedání Fed cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate 0 - 0,25 % dle očekávání nezměnil. Banka po zasedání v prohlášení naznačila útlum finančního tlaku, ujistila investory svou podporou ekonomiky a vydala projekce hlavních makroekonomických agregátů příštích let věštící spíše rychlejší oživení ekonomiky a uzdravení ekonomiky v delším horizontu. Fed rovněž naznačil přesun pozornosti k aktuálním tíživým ekonomickým tématům od zdravotních rizik. Detailnější zápis potvrdil pokračování silně expanzivní monetární politiky včetně nulových úrokových sazeb  a výkupu cenných papírů, kvantitativního uvolňování.

Zápis ze zasedání americké centrální banky, Federálního rezervního systému, monetární politiky 9.-10.6. (Na zasedání Fed cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate 0 - 0,25 % dle očekávání nezměnil. Banka po zasedání v prohlášení naznačila útlum finančního tlaku, ujistila investory svou podporou ekonomiky a vydala projekce hlavních makroekonomických agregátů příštích let věštící spíše rychlejší oživení ekonomiky a uzdravení ekonomiky v delším horizontu. Fed rovněž naznačil přesun pozornosti k aktuálním tíživým ekonomickým tématům od zdravotních rizik)

Rozbor, důležité komentáře
: Detailnější zápis potvrdil, že pokračování silně expanzivní monetární politiky pravděpodobně bude nějaký čas potřeba mimo jiné i k dosažení inflačního cíle 2 % v dlouhém období. Zápis rovněž ukazuje, že se nečeká, že by po roce 2020 oživení spotřeby domácností bylo zvlášť rapidní s dobrovolnými sociálními limity, preventivními úsporami a nižšími úrovněmi zaměstnanosti a příjmu omezující tempo expanze ve střednědobém období. 

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Zápis ze zasedání americké centrální banky, Federálního rezervního systému, monetární politiky 9.-10.6. nepřekvapil. Detailnější zápis potvrdil pokračování silně expanzivní monetární politiky včetně nulových úrokových sazeb  a výkupu cenných papírů, kvantitativního uvolňování. 

Dopad na trhy
: Pokračování ultraexpanzivní monetární politiky s nízkými úrokovými sazbami je příznivé pro akcie, dluhopisy a zlato a nepříznivé pro dolar. Po zprávě hlavní index americké akciové burzy S&P 500 rostl 0,8 %, dolar k euru nejprve ztrácel 0,2 %, později se ale kurs přetočil do zisku dolaru 0,2 % vůči kotacím před zveřejněním zápisu. Zlato po zprávě v jednu chvíli ztrácelo 0,6 %, i v jeho případě ale došlo k obratu a to do zisku 0,4 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web