Akcie

Makroekonomické události USA: Zápis Fedu (ze zasedání 30.-31.7.) přinesl řadu smíšených signálů, další směr úr. sazeb nejasný

Čtvrtek 22. srpen 2019 21:23

Zápis ze zasedání Federálního rezervního systému USA monetární politiky 30.-31.7., na kterém Fed snížil cíl Federal Funds Rate dle očekávání trhu o čtvrt procentního bodu na 2,00 - 2,25 %. potvrdil řadou smíšených signálů velkou nejistotu centrální banky. Fed si ponechal flexibilitu dalšího směru monetární politiky dle dalšího vývoje ekonomiky.

Zápis ze zasedání Federálního rezervního systému USA monetární politiky 30.-31.7. (Na zasedání Fed snížil cíl Federal Funds Rate dle očekávání trhu o čtvrt procentního bodu na 2,00 - 2,25 %. Dva členové výkonného výboru Fedu FOMC, který o úrokových sazbách rozhoduje, Fedu Esther Georgeová (prezidentka Rezervní banky Kansas City) a Eris Rosengren (prezident Rezervní banky Boston) ale naopak hlasovali pro stagnaci cíle Federal Funds Rate. Rozhodnutí snížit úrokovou sazbu centrální banka zdůvodnila dopadem globálního vývoje na ekonomický výhled a mírnými inflačními tlaky.) 

Rozbor, důležité komentáře
: Zápis ukázal, že tvůrci monetární politiky debatovali i agresivnější snížení cíle hlavní úrokové sazby Fedu Federal Funds Rate. Někteří bankéři preferovali jeho snížení o půl procentního bodu. Důležitou charakteristikou jednání byl i prezentovaný jednotný záměr centrální banky vyhnout se zdání, že Fed je na začátku cesty dalších redukcí cíle Federal Funds Rate. Fed použil termín “přizpůsobení upostřed cyklu.” Častěji taky zazněl názor, že současná nízká inflace je jevem pouze dočasným.

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Komentáře ukazují velkou míru nejistoty centrální banky. Fed si ponechal flexibilitu dalšího směru monetární politiky dle dalšího vývoje ekonomiky.

Důležitá je zmínka o tom, že Fed není v cyklu redukce úrokových sazeb, že spíše jde pouze o rekalibraci monetární politiky v odpovědi na vývoj ekonomického výhledu posledních měsíců. Na druhou stranu, jen den po zasedání prezident Spojených států amerických Donald Trump hrozbou dalšího zvýšení dovozních cel importů zboží Číně do USA opět vyostřil pokračující vařící vleklý neklid nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod., které přikládají k hrozícícím rostoucím signálům slábnutí růstu ekonomik globálních hospodářských center a celé světové ekonomiky.

Proto budou trhy ještě více sledovat nadcházející vystoupení guvernéra Fedu Jeromea Powella. V pátek 23.8. vystoupí Powell na světoznámém ekonomickém a finančním sympoziu v Jackson Hole na téma Výzvy monetární politiky. Sympozium je věnované právě tomuto tématu. Toto respektované sympozium pravidelně pořádané týden před koncem školních letních prázdnin přináší nové trendy monetární politiky nejen USA ale i jiných globálně významných zemí a hospodářských a politických center.

Vystoupení může přidat indikace, zda centrální banka hodlá snížit cíl své hlavní úrokové sazby dále.

Pokračující vařící vleklý neklid nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod. stále přikládají k hrozícím rostoucím signálům slábnutí růstu ekonomik globálních hospodářských center a celé světové ekonomiky. Začátkem srpna obchodní války opět eskaloval prezident USA Trumo hrozbou zvýšení dovozních cel Číně.

Poslední makroekonomická data od července byla smíšená a spíše potvrdila rozdílné trendy hospodářství. Pokračovala slabost vůči světové ekonomice exponovanějšího zpracovatelského průmyslu, nečekaně značně oslabil růst aktivity služeb, který nicméně zůstává solidní.

Na druhou stranu nečekaně značně zesílil robustní růst maloobchodních tržeb, silný zůstává spotřebitelský sentiment i trh práce se solidním růstem zaměstnanosti a rekordně nízkou nezaměstnaností.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web