Akcie

Makroekonomické zprávy Česka: Průmyslová výroba nad očekáváním, její slábnoucí trend ale trvá

Pátek 7. červen 2019 16:38

Průmyslová výroba České republiky v dubnu meziročně ve stálých cenách po úpravě o rozdílný počet pracovních dnů vzrostla 3,3 % po růstu 0,1 % v březnu, trh čekal její zvýšení 2,7 %. Data potvrzují trend slábnutí růstu průmyslové aktivity.

Makroekonomické zprávy Česká republika: Průmyslová výroba (4 2019, y/y, očištěno o vliv počtu pracovních dnů, reálně)

Skutečnost: 3,3 %
Očekávání:  2,7 %
Předchozí:   0,1 %

Rozbor: Po vyloučení sezónních vlivů průmyslová výroba meziměsíčně vzrostla 0,8 %. K meziročnímu nejvíce přispělo odvětví výroby motorových vozidel, přívěsů a návěsů (růst 5,4 %), výroby a rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (růst 6,5 %) a výroby kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (růst 3,6 %).

Naopak nejvíce růst průmyslové výroby oslaboval pokles produkce odvěví opravy a instalace strojů a zařízení (pokles 5,8 %), zpracování dřeva, výroba dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků (pokles 6,0 %) a výroby elektrických zařízení (pokles 1,6 %).

Kromě textilního a farmaaceutického průmyslu téměř všechna odvětví zpracovatelského průmyslu vykazují pokles růstu produkce či jeho slabost.

Hodnocení: Data potrvzují trend slábnutí růstu průmyslové aktivity podobně jako v Německu.

Růst průmyslové výroby slábne na pozadí poklesu poptávky Evropy hlavně Německa. Ten přišel hlavně kvůli nejistotám obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA s jejich hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod. a kvůli odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie. Pokles aktivity českého průmyslu ještě není tak silný, slabost se ale ještě může ve druhém čtvrtletí prohloubit. Trendový růst produkce průmyslu Česka se pohybuje na hladině kolem 3 % v minulých kvartálech a letech to bylo i kolem 5 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web