Akcie

Makroekonomické zprávy Česká republika: Maloobchodní tržby v dubnu vzrostly silněji, než se čekalo

Čtvrtek 6. červen 2019 15:53

Maloobchodní tržby bez prodeje a oprav motorových vozidel Česka v dubnu, bez očištění o kalendářní efekt ve stálých cenách vzrostly 6,9 % po růstu 4,3 % v březnu, trh čekal jejich zvýšení 5,1 %. Spotřeba domácností v Česku roste stále solidně.

Česká republika: Maloobchodní tržby bez prodeje a oprav motorových vozidel (3 2019, y/y, neočištěné o kalendářní efekt, stálé ceny)

Skutečnost: 6,9 %
Očekávání:  5,1 %
Předchozí:   4,3 %

Rozbor: Po očištění o kalendářní vlivy ve stálých cenách meziročně maloobchodní tržby bez prodeje a oprav motorových vozidel v dubnu vzrostly 5,4 %. Na stejné bázi prodeje nepotravinářského zboží posílily 6,0 %, prodeje potravin vzrostly 5,6 % a prodeje pohonných hmot vzrostly 3,0 %. Prodeje a opravy motorových vozidel stejnou metodikou vzrostly 0,7 %. Celkové maloobchodní tržby včetně prodejů a oprav motorových vozidel v březnu po očištění o kalendářní vlivy ve stálých cenách vzrostly 3,9 %.

Hodnocení: Maloobchodní tržby bez prodeje a oprav motorových vozidel rostly silněji, než se čekalo. Trend jejich robustního růstu tak stále trvá. Jejich růst táhnou hlavně prodeje nepotravinářského zboží. Ty za poslední rok ve stálých cenách vzrostly 7,4 %. Spotřeba domácností je ale bržděna nižším růstem prodejů potravinářského zboží. Prodeje a opravy motorových vozidel sotva stagnují. Proto je celková dynamika růstu maloobchodních tržeb včetně prodeje a oprav motorových vozidel slabší.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web