Akcie

Makroekonomické zprávy EMU: ECB úr. sazby dle očekávání nezměnila, prodloužila výhled jejich stagnace

Pátek 7. červen 2019 15:51

Evropská centrální banka úr. sazby dle očekávání nezměnila. Banka prodloužila výhled jejich stagnace min. do konce 1. pololetí 2020. Rozhodnutí ECB nepřekvapuje. ECB vzhledem ke slabosti růstu HDP a inflace preferuje dlouhodobou stagnaci úr. sazeb.

Eurozóna: Rozhodnutí ECB úrokových sazeb (hlavní úroková sazba hlavních refinančních operací)

Skutečnost: 0,0 %
Očekávání:  0,0 %
Předchozí:   0,0 %

Rozbor, významné, nové a překvapivé komentáře: Výkonná rada ECB stanovila očekávání, že hlavní úrokové sazby ECB zůstanou na současných úrovních přinejmenším do konce 2019 a v každém případě tak dlouho jak bude nutné k zajištění pokračování udržitelné konvergence inflace k cíli ECB. Ten ECB definuje jako střednědobou inflaci mírně pod 2 %.

Banka zopakovala, že bude pokračovat v reinvesticích plného objemu jistiny expirujících cenných papírů nakoupených v rámci programu nákupu aktiv v prodlouženém období po datumu, kdy ECB zahájí zvyšování svých hlavní úrokových sazeb a v každém případě tak dlouho, jak bude nutné k udržení příznivých podmínek likvidity a dostatečného rámce monetární podpory.

ECB říká, že globální tlaky oslabující ekonomický růst pokračují ve svém působení na výhled eurozóny. Růst zaměstnanosti a mezd ale bude pokračovat v podpoře síly domácí ekonomiky a postupně zvyšovat inflační tlaky a podkladovou inflaci. Podkladová inflace by střednědobě měla vzrůst. Významná míra monetární expanze zůstává nezbytná.

Rizika výhledu růstu eurozóny zůstávají nakloněna na stranu slabosti kvůli prodlouženému působení nejistot týkajících se geopolitických faktorů, růstu nebezpečí protekcionismu a zranitelnosti rozvíjejících se trhů.

ECB příliš nezměnila své projekce růstu HDP ani inflace (růst indexu CPI). Tento rok byla projekce růstu HDP zvýšena na 1,2 % (z 1,1 %), výhled růstu HDP pro 2020 byl snížen na 1,4 % (z 1,6 %) a v roce 2021 byl zredukován na 1,4 % (z 1,5 %). Inflace tento rok má být 1,3 % (revize z 1,2 %), v roce 2020 1,4 % (revize z 1,5 %) a v roce 2021 má inflace být 1,6 %.

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky: Komentáře příliš nepřekvapují, nepřináší nové významné informace. ECB kvůli slabosti ekonomického růstu a tím i inflace tento rok úrokové sazby měnit nebude a podle aktualizace jejího výhledu ani v prvním pololetí příštího roku.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web