Akcie

Makroekonomické zprávy USA: Index ekonomické aktivity Fedu Philadelphia v červnu nečekaně silně spadl

Pátek 21. červen 2019 15:35

Index ek. aktivity Fed Philadelphia v červnu padl na 0,3 z 16,6 v květnu. Trh čekal jeho menší pokles na 10,4. Růst ek. aktivity dle průmyslových firem regionu v červnu klesl značně víc, než se čekalo, téměř stagnoval. V květnu ještě rostl solidně.

USA: Index současné obecné ekonomické aktivity Fed Philadelphia (6 2019):

Skutečnost:  0,3
Očekávání: 10,4
Předchozí:  16,6

Rozbor: Růst ek. aktivity dle průmyslových firem regionu tak v červnu klesl značně víc, než se čekalo, na minimální hladinu ze solidní květnové úrovně. Jiná data aktivity průmyslových firem, nové zakázky a zaměstnanost, rovněž v červnu vykázala pokles svého růstu, ale mnohem méně než v případě celkově ekonomické aktivity.

Index očekávané ekonomické aktivity v červnu vzrostl na 21,4 z 19,7 v květnu. Výhled průmyslových firem regionu ekonomické aktivity pro konec roku mírně posílil, ale zůstává nepřesvědčivý na dlouhodobě podprůměrných hodnotách. Očekávání firem do závěru roku tak je opatrné. Na druhou stranu výhled průmyslových podniků svých zakázek, zaměstnanosti a investic v červnu vůči květnu posílil a stále ukazuje spíše solidní růst.

Hodnocení: Data vykazují vůči květnu v případě hodnocení současné situace prudké zhoršení a zpomalení růstu ekonomické aktivity. Podobný výpadek v červnu postihl i příbuzný index ekonomické aktivity Fedu New Yorku. Tamní ekonomická aktivita šokovala pádem ze solidního růstu do poklesu.

Výhled průmyslových firem regionů Philadelphia a New York ekonomické aktivity ke konci roku zůstává střídmý.

Agregátní data průmyslové a ekonomické aktivity, Index ISM zpracovatelského průmyslu v souladu s regionálními daty opakově vykazuje nízký růst aktivity zpracovatelského průmyslu. Hrubý domácí produkt zatím stále vykazuje solidní růst.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web