Akcie

Makroekonomické zprávy USA: Indexy CPI v červenci mírně nad očekáváním

Středa 14. srpen 2019 19:40

V červenci v USA index spotřebitelských cen CPI dle očekávání trhu vzrostl 0,3 % meziměsíčně. Jeho meziroční růst vzrostl na 1,8 % z 1,6 % v červnu, trh čekal jeho menší zvýšení na 1,7 %. Index spotřebitelských cen CPI bez cen potravin a energií vzrostl 0,3 % m/m, trh čekal jeho menší růst 0,2 % m/m. Jeho meziroční růst vzrostl na půlroční maximum 2,2 % z 2,1 % v červnu, trh čekal jeho stagnaci na 2,1 %.

USA: Index CPI (7 2019, m/m)

Skutečnost
: 0,3 %
Očekávání
:  0,3 %
Předchozí
:   0,1 %

USA: Index CPI bez cen potravin a energií
(7 2019, m/m)

Skutečnost
: 0,3 %
Očekávání
:  0,2 %
Předchozí
:   0,3 %

USA: Index CPI
(7 2019, y/y)

Skutečnost
: 1,8 %
Očekávání
:  1,7 %
Předchozí
:  1,6 %

USA: Index CPI bez cen potravin a energií
(7 2019, y/y)

Skutečnost
: 2,2 %
Očekávání
:  2,1 %
Předchozí
:   2,1 %

Rozbor
: Spotřebitelské ceny USA včetně své jádrové složky bez cen potravin a energií v červenci vzrostly nadprůměrně, o něco více, než se čekalo. Právě meziroční jádrová inflace se vyhoupla na šestiměsíční maximum 2,2 %, v zásadě na úrovně cíle Federálního rezervního systému USA.

Volatilní ceny potravin a energií se tentokrát do meziměsíční spotřebitelské inflace příliš neprojevily. Inflaci tak táhlo její jádro, o které se svorně podělilo více položek. V rámci jádrové inflace (bez cen potravin a energií) ceny zboží vzrostly 0,2 %. Jádrová inflace tak opět byla tažena službami. Růst cen služeb (bez cen energií) v červenci dosáhl 0,3 %, když opět pokračoval solidní růst cen bydlení, silně v posledních měsících rostou ceny zdravotní péče.

V meziroční inflaci 1,8 % tvoří služby bez cen energií (2,8 %) 1,7 procentního bodu. V nich 1,2 procentního bodu připadá na ceny bydlení a 0,2 procentního bodu na ceny zdravotní péče.

Hodnocení
: Index spotřebitelských cen CPI USA v červenci vzrostl mírně nad očekáváním trhu. Data potvrzují meziroční inflaci kolem cíle Fedu 2 % včetně jádrové inflace (bez cen potravin a energií) na průmyslové i spotřebitelské úrovni.

Inflace na spotřebitelské i produkční úrovni v posledních měsíců hodně kolísá dle výkyvů cen ropy. Na spotřebitelské i produkční úrovni se meziroční inflační ukazatele včetně své jádrové složky (bez cen potravin a energií) která je pro Fed důležitá kvůli její indikaci dlouhodobého inflačního trendu pohybují kolem 2,0 %, tedy v souladu s cílem centrální banky 2,0 %.

Hlavní inflační ukazatel centrální banky, Index cen spotřebitelských výdajů na meziroční celkové i jádrové úrovni (bez cen potravin a energií) ale jasně zamířil značně dolů.

Proto inflační data hlavní jádrové inflace zatím nevykazují průkazný trend a stále hrozí pokles inflace.

Fed nízkou inflaci v poslední době označuje za riziko. Obavy centrální banky USA z příliš nízké inflace ale vedly Federální rezervní systém USA k redukci cíle jeho hlavní úrokové sazby na posledním zasedání monetární politiky 30.-31.7. k redukci o čtvrt procentního bodu do pásma 2,00 - 2,25 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web