Akcie

Makroekonomické zprávy USA: Indexy PCE dubnu dle očekávání

Pátek 31. květen 2019 17:41

V dubnu v USA indexy cen PCE naplnily očekávání. Index cen PCE vzrostl 0,3 % m/m. Jeho meziroční růst vzrostl na 1,5 % z březnových 1,4 %. Jádrový index cen PCE (bez potravin a energií) vzrostl 0,2 % m/m, meziroční růst stagnoval na březnových 1,6 %.

USA: Deflátor cen spotřebitelských výdajů (Deflator PCE, 4 2019, m/m, )

Skutečnost: 0,3 %
Očekávání:  0,3 %
Předchozí:   0,2 %

USA: Deflátor cen spotřebitelských výdajů (Deflator PCE, 4 2019, y/y)

Skutečnost: 1,5 %
Očekávání:    -
Předchozí:   1,4 % (revize z 1,5 %)

USA: Deflátor jádrových cen spotřebitelských výdajů (Core PCE, 4 2019, m/m)

Skutečnost: 0,2 %
Očekávání:  0,2 %
Předchozí:   0,1 % (revize z 0,0 %)

USA: Deflátor jádrových cen spotřebitelských výdajů (Core PCE, 4 2019, y/y)

Skutečnost: 1,6 %
Očekávání:  1,6 %
Předchozí:   1,6 %

Inflace v dubnu naplnila odhady včetně jejího klíčového jádrového segmentu bez cen potravin a energií, které je důležitější, protože je stabilnější a protože vykazuje dlouhodobé inflační trendy. Na meziroční úrovni se růst tohoto indikátoru 1,6 % nicméně stále pohybuje na nejslabší hladině za posledních skoro rok a půl. Cíl inflace Fedu je 2 %.

Inflace na průmyslové i spotřebitelské úrovni kvůli poklesu cen ropy v posledních měsících oslabila pod cíl Fedu 2 %, její jádrová složka bez cen potravin a energií nicméně setrvávala kolem hladiny 2 %. Hlavní inflační ukazatel centrální banky, Index cen spotřebitelských výdajů na meziměsíční (březen) i mezikvartální úrovni (1Q) nejen na celkové ale i na jádrové úrovni (bez cen potravin a energií) ale jasně zamířil značně dolů.

Nízká inflace podporuje současnou strategii Federálního rezervního systému USA udržovat cíl jeho hlavní úrokové sazby na stávající úrovni do druhé poloviny roku a pravděpodobně i do roku příštího.

Dopad na trhy: Data sice potvrdila inflační očekávání, přesto jádrová inflace těchto dat je nízká. To je dobrá zpráva pro dluhopisy a zlato, je však nepříznivá pro dolar a akcie. Po zprávě dolar k euru stagnuje na 1,115, hlavní akciový index USA S&P 500 vzrostl 0,3 % na 2 766 bodů a zlato vyrostlo 0,3 % na 1 301 USD/trojskou unci.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web