Akcie

Makroekonomické zprávy USA: Průmyslové ceny (PPI) v květnu vzrostly dle očekávání

Středa 12. červen 2019 16:06

V květnu v USA meziměsíčně indexy PPI a PPI bez potravin/energií vzrostly dle odhadu 0,1 % a 0,2 %. Meziroční růst indexu PPI klesl na 1,8 % z 2,2 % v dubnu, čekalo se 1,9 %. Růst PPI bez potravin/energií klesl dle očekávání na 2,3 % z 2,4 % v dubnu.

USA: Index PPI (5 2019, m/m)

Skutečnost: 0,1 %
Očekávání:  0,1 %
Předchozí:   0,2 %

USA: Index PPI bez cen potravin a energií (5 2019, m/m)

Skutečnost: 0,2 %
Očekávání:  0,2 %
Předchozí:   0,1 %

USA: Index PPI (5 2019, y/y)

Skutečnost: 1,8 %
Očekávání:  1,9 %
Předchozí:   2,2 %

USA: Index PPI bez cen potravin a energií (5 2019, y/y)

Skutečnost: 2,3 %
Očekávání:  2,3 %
Předchozí:   2,4 %

Hodnocení: Index cen průmyslových firem PPI USA v květnu vzrostl přibližně dle očekávání trhu. Data potvrzují meziroční inflaci kolem cíle Fedu 2 % včetně jádrové inflace (bez cen potravin a energií) na průmyslové i spotřebitelské úrovni.

Inflace na spotřebitelské i produkční úrovni v posledních měsíců hodně kolísá dle výkyvů cen ropy. Na spotřebitelské i produkční úrovni se meziroční inflační ukazatele včetně své jádrové složky (bez cen potravin a energií) která je pro Fed důležitá kvůli její indikaci dlouhodobého inflačního trendu pohybují mírně nad 2,0 %, tedy v souladu s cílem centrální banky 2,0 %, s čímž centrální banka může být spokojena. Ukazatele spotřebitelské inflace včetně jádrové komponenty jsou o něco nižší než data produkční inflace. Inflace není nebezpečná.

Hlavní inflační ukazatel centrální banky, Index cen spotřebitelských výdajů na meziměsíční (březen) i mezikvartální úrovni (1Q) nejen na celkové ale i na jádrové úrovni (bez cen potravin a energií) ale jasně zamířil značně dolů.

Proto inflační data hlavní jádrové inflace zatím nevykazují průkazný trend a stále hrozí pokles inflace. Fed nicméně slovy svého guvernéra Jeromea Powella trhy uklidnil, že pokles inflace je důsledkem specifických jednorázových faktorů, které časem pominou.

Rozbor: Podle Úřadu pracovní statistiky ministerstva práce na meziměsíční bázi ceny zboží klesly 0,2 % kvůli silnému poklesu cen energií 1,0 %. Ceny služeb vzrostly 0,3 %. Meziroční růst průmyslových cen nadále táhnou podílem přibližně 90 % ceny služeb růstem 2,4 %, ceny zboží vyrostly meziročně 0,6 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web