Akcie

Makroekonomické zprávy USA: Růst zaměstnanosti v květnu nečekaně prudce klesl

Pondělí 10. červen 2019 16:24

V květnu v USA, zaměstnanost vzrostla 75 000, trh čekal 175 000. Míra nezaměstnanosti dle odhadu trhu stagnovala na dubnových 3,6 %. Růst mezd byl meziměsíčně 0,2 % při očekávání 0,3 %, meziroční růst klesl z dubnových 3,2 % na 3,1 % s odhadem 3,2 %.

USA: Počet pracovních míst mimo zemědělství (5 2019, změna m/m)

Skutečnost:  75 000
Očekávání: 175 000
Předchozí:  224 000 (4 2019 revize z 263 000), 153 000 (3 2019 revize z 189 000)

USA - Míra nezaměstnanosti (5 2019)

Skutečnost: 3,6 %
Očekávání:  3,6 %
Předchozí:   3,6 %

USA - Mzdy (5 2019, meziměsíční změna)

Skutečnost: 0,2 %
Očekávání:  0,3 %
Předchozí:   0,2 %

USA - Mzdy (5 2019, meziroční změna)

Skutečnost: 3,1 %
Očekávání:  3,2 %
Předchozí:   3,2 %

Rozbor: Růst zaměstnanosti v květnu nečekaně silně klesl, navíc v součtu s revizemi redukujícími růst zaměstnanosti v březnu a dubnu růst zaměstnanosti zaostal od očekávání trhu přesně o odhad jeho květnového růstu 175 000, což je významná odchylka, zhruba 58 000 na měsíc.

3-měsíční růstový průměr zaměstnanosti v květnu klesl na 151 000 ze 144 000 v dubnu. Od začátku roku růst zaměstnanosti dosahuje 164 000. V předchozím roce růst zaměstanosti zaznamenal 223 000.

Růst zaměstnanosti zpomalil hlavně v soukromém ale i ve veřejném sektoru.

Redukci růstu zaměstnanosti táhnou služby. Zaměstnanost opakovaně redukuje maloobchod. V květnu též zpomalil růst zaměstnanosti jejích hlavních kontributorů, tedy sektoru profesních a firemních služeb a taky zdravotnictví. Kromě toho růst zaměstnanosti stagnuje v segmentu dopravy a taky ve finančních službách.

Ve výrobních odvětvích zpomalil růst zaměstnanosti stavebnictví.

Míra nezaměstnanosti dle očekávání zůstala na multidekádním minimu. Růst mezd mírně zaostal za očekáváním. Trend jejich mírného růstu drobně, pokud vůbec, zrychluje.

Hodnocení: Zpráva vypadá nečekaně silným zpomalením růstu zaměstnanosti slabě. Průměry jejího růstu se vzdalují jejímu dlouhodobému růstovému průměru, klesají pod něj. Může jít o důsledek poklesu růstu ekonomiky kvůli nejistotám obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod.

Domníváme se však, že jde spíše pouze jen o jeden měsíc slabších dat, který bude pouze krátkodobým výkyvem trendu solidního růstu zaměstnanosti robustního trhu práce. Růst ekonomiky zpomaluje zatím hlavně v průmyslu citlivém na vývoji světové ekonomiky, jehož podíl na zaměstnanosti hospodářství není velký. Naopak služby a domácí poptávka nadále expandují solidně.

Celkově v průměru růst zaměstnanosti zůstává solidní, míra nezaměstnanosti rekordně nízká a růst mezd pokračuje v drobném zrychlování.

Dopad na výhled monetární politiky: Data významného zpomalení růstu zaměstnanosti podnítila očekávání, že Fed sníží cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate, aby pomohl domnělému poklesu růstu ekonomiky a trhu práce.

Fed skutečně v minulých týdnech naznačil připravenost flexibilně reagovat na změny ekonomického vývoje a výhledu. Nový signál Fedu neznamená, že by centrální banka snižovala cíl Federal Funds Rate již na svém příštím zasedání monetární politiky 18.-19.6. Ukazuje však k tomu kroku připravenost. Tedy schopnost rychle zareagovat, pokud by se slabost ekonomiky začaly rychleji a dynamičtěji šířit.

Od května se zdá, že nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek nebudou vyřešeny rychle, jak se v prvních 4 měsících zdálo. Navíc nově hrozí další významný konflikt USA s Mexikem.

Fed počátkem tohoto roku opravil očekávání a zrušil výhled zvyšování cíle své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate.

Sice ekonomikou se stále rozlévají tlaky a indikace poklesu jejího růstu, její růstový fundament včetně trhu práce zůstávají robustní. To je důležitý faktor, proč Fed dosud na volání po redukci úrokových sazeb neslyšel. To se může změnit v případě vážné hrozby vážného zasažení ekonomického růstu.

Tento scénář ale není náš preferovaný výhled. Čekáme, že Fed cíl své hlavní úrokové sazby nebude měnit do konce roku. Předpokládáme, že hrozby obchodních válek se nenaplní v plném rozsahu a jejich dopad bude omezený a významněji neohrozí silný fundament ekonomiky. Včetně trehu práce, předpokládáme, že květnové zpomalení růstu zaměstnanosti je jen výkyv a robustní růst zaměstnanosti se v příštích měsících obnoví.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web