Akcie

Maloobchodní tržby Česka v březnu mírně za očekáváním

Čtvrtek 9. květen 2019 19:18

Maloobchodní tržby bez prodeje a oprav motorových vozidel Česka v březnu, bez očištění o kalendářní efekt ve stálých cenách vzrostly 4,3 % po růstu 5,1 % v únoru, trh čekal jejich zvýšení 4,5 %. Spotřeba domácností v Česku roste stále solidně.

ČR: Maloobchodní tržby bez prodeje a oprav motorových vozidel (3 2019, y/y, neočištěné o kalendářní efekt, stálé ceny)

Skutečnost: 4,3 %
Očekávání:  4,5 %
Předchozí:   5,1 %

Rozbor: Po očištění o kalendářní vlivy ve stálých cenách meziročně maloobchodní tržby bez prodeje a oprav motorových vozidel v březnu vzrostly 5,9 %. Na stejné bázi prodeje nepotravinářského zboží posílily 10,5 %, prodeje potravin vzrostly 1,4 % a prodeje pohonných hmot vzrostly 6,6 %. Prodeje a opravy motorových vozidel stejnou metodikou klesly 0,6 %. Celkové maloobchodní tržby včetně prodejů a oprav motorových vozidel v březnu po očištění o kalendářní vlivy ve stálých cenách vzrostly 2,7 %.

Hodnocení: Maloobchodní tržby bez prodeje a oprav motorových vozidel rostly o něco méně než se čekalo. Trend jejich robustního růstu ale stále trvá. Jejich růst táhnou hlavně prodeje nepotravinářského zboží. Ty za poslední rok ve stálých cenách vzrostly 7,7 %. Spotřeba domácností je ale bržděna nižším růstem prodejů benzínu a potravinářského zboží. Prodeje a opravy motorových vozidel stále klesají. Proto je celková dynamika růstu maloobchodních tržeb včetně prodeje a oprav motorových vozidel je slabší.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web