Akcie

Maloobchodní tržby, ISM průmyslu a služeb, zaměstnanost (výhled událostí týdne USA)

Pondělí 1. duben 2019 14:07

Maloobchodní tržby (2 2019, 1.4. 14.30 SEČ), Index ISM zpracovatelského průmyslu (3 2019, 1.4. 16.00 SEČ), Index ISM služeb (3 2019, 3.4.) a Zaměstnanost (3 2019, 5.4.) jsou události USA týdne. Trh čeká pomalejší růst ekonomické aktivity.

Maloobchodní tržby (2 2019, 1.4. 14.30 SEČ): Statistický úřad dohání zpoždění zveřejňování makroekonomických dat způsobené částečným zavřením vlády USA v prosinci a lednu, trvajícím rekordních 35 dnů. Maloobchodní tržby v prosinci nečekaně propadly. Jejich drobný lednový růst nezměnil mnoho na silném zpomalení jejich růstu v prosinci a tím i na přelomu roku.

I když růst HDP slábne na pozadí oslabení růstu světové ekonomiky, trhu domů USA a firemních investic kvůli obchodním válkám, vyšším úrokovým sazbám a geopolitickým rizikům (Brexit apod.), vzhledem k síle trhu práce se takto silné oslabení růstu spotřeby domácností nečekalo. Podezření padalo jednak na nejistoty sběru dat včetně omezení spotřeby domácností v souvislosti s částečným uzavření vlády USA na přelomu roku. S tímto názorem se ztotožňujeme a předpokládáme silnější obrat růstu maloobchodních tržeb než čeká trh.

Index ISM zpracovatelského průmyslu (3 2019, 1.4. 16.00 SEČ): Trh čeká nepatrné zpevnění index a tím i nepatrné posílení přes zpomalení v předchozích měsících růstu aktivity odvětví zpracovatelského průmyslu

Index ISM služeb (3 2019, 3.4.): Trh čeká pokles růstu aktivity dominantního odvětví ekonomiky. Růst by ale měl zůstat silný.

Zaměstnanost (3 2019, 5.4.): Solidní expanze trhu práce pokračuje, na čemž nic nemění mimotrendové zrychlení růstu zaměstnanosti v lednu resp. propad jejího růstu v únoru. To bylo způsobeno podobně jako v případě jiných makroekonomických dat částečným uzavřením vlády USA v prosinci a lednu. Odstávka aktivity veřejného sektoru se mohla promítnout do méně spolehlivého sběru dat a do výkyvů evidence nezaměstnanosti. Zaměstnanost ale jinak roste v průměru kolem 200 000. Míra nezaměstnanosti kolísá kolem multidekádních minim a mírný růst mezd drobně zrychluje.

Očekávaný dopad událostí na trhy: Růst spotřeby domácností, trhu práce a aktivity zpracovatelského průmyslu je sice v posledních měsících pomalejší, je ale stále solidní. Proto data stejně jako stále silný růst aktivity služeb jsou nadále příznivá pro akcie a dolar a nepříznivá pro zlato a dluhopisy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web