Akcie

Maloobchodní tržby, průmyslová výroba, obchodní bilance ČR (týdenní výhled)

Úterý 4. září 2018 13:36

V ČR, maloobchodní tržby a průmyslová výroba stále solidně rostou. Růst spotřeby domácností oslabuje stagnace tržeb potravinářského zboží a prodeje automobilů. Slábne i růst zpracovatelského průmyslu. Obchodní bilance tvoří nadále podobné přebytky.

Maloobchodní tržby bez prodeje automobilů (07 2018, 5.9.): Spotřeba domácností bez prodeje automobilů pokračuje v robustním růstu. Růst je tažen silnými prodeji nepotravinářského zboží a poslední dobou kvůli zdražení ropy i tržbami benzínových čerpadel. Naopak prodeje potravinářského zboží sotva stagnují. Bez větších změn registrují i prodeje a opravy motorových vozidel. Proto i výslednice součtu tržeb maloobchodu a automobilového sektoru znamená jen malý růst.

Průmyslová výroba (07 2018, 6.9.): Průmyslová výroba pokračuje v robustním růstu. Ten však může maskovat prudký růst produkce segmentu Výroba a rozvod elektřiny, plynu tepla a klimatizovaného vzduchu kompenzující zpomalení růstu klíčového a jádrového zpracovatelského průmyslu. Teplý červenec patrně zvýšil poptávku po energii v důsledku většího využití klimatizace. Pokles růstu zpracovatelského průmyslu má na svědomí více odvětví. Značně viditelný je pokles růstu produkce automobilového průmyslu. Statistika nových zakázek ukazuje, že zpomalení růstové dynamiky je vedeno z tuzemska. Naopak zahraniční poptávka po českém zboží si udržuje stabilní růst.

Obchodní bilance (07 2018, 6.9.): Země dokáže soustavně tvořit přebytky obchodní bilance. Zajímavostí je, že s vibrující světovou i domácí ekonomikou je růstová dynamika exportu resp. importu slabá. Kurs koruny se do výsledků výrazněji neprojevuje. Zdražení ropy v posledních letech vzhledem k dovozům nerostných surovin poněkud přebytky obchodní bilance snížilo.

Očekávaný dopad dat na korunu: Růst ekonomiky je nadále solidní byť značně nižší než v minulých letech. Znát je hlavně pokles růstu zpracovatelského průmyslu. Na druhou stranu růst ekonomiky stále táhne robustní růst spotřeby domácností na pozadí silného růstu trhu práce a mezd a zahraniční obchod resp. export. Obchodní bilance se zatím pro korunu vyvíjí docela příznivě.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web