Akcie

Maloobchodní tržby USA v říjnu silné přibližně dle očekávání

Čtvrtek 15. listopad 2018 21:23

Růst maloobchodních tržeb v říjnu odpovídá předpokladům trhu. Důležitý ukazatel nejen pro USA ale i celý svět je podpořen především robustní spotřebou domácností s podporou silné spotřebitelské důvěry.

Maloobchodní tržby a tržby stravovacích služeb (meziměsíční změna)

Skutečnost: 0,8 %
Očekávání:  0,5 %
Předchozí: -0,1 % (revize z + 0,1 %)

Maloobchodní tržby a tržby stravovacích služeb bez prodeje automobilů (meziměsíční změna)

Skutečnost: 0,7 %
Očekávání:  0,5 %
Předchozí:  -0,1 %

Maloobchodní tržby bez prodeje automobilů a benzínu (meziměsíční změna)

Skutečnost: 0,3 %
Očekávání:  0,4 %
Předchozí:  0,0 %

Hodnocení: Růst maloobchodních tržeb a tržeb stravovacích služeb v říjnu vzhledem k ponížení zářijových maloobchodních tržeb přibližně odpovídá očekávání trhu. Robustní růst spotřeby domácností pokračuje s podporou silné spotřebitelské důvěry. Ta je na maximech od přelomu milénia. Spotřebitelská důvěra je podporována robustním trhem práce, decentním růstem mezd, silným akciovým trhem a obecně prosperující, solidně rostoucí ekonomikou. Spotřebitelský sentiment rovněž podpořila rok stará daňová reforma USA značně škrtající daně domácností i firem. Solidní růst maloobchodních tržeb je páteří růstu celého hospodářství USA a potažmo i světa.

Dopad na trhy: Silná data spotřeby domácností respektive ekonomické aktivity jsou dobrá pro dolar a akcie, nepříznivá pro zlato a dluhopisy. Po zprávě dolar k euru slábne o 0,4 % na 1,134, hlavní index širšího trhu akciové burzy S&P 500 přidává 1,1 % na 2 727 bodů a zlato roste o 0,4 % na 1 214 USD/trojskou unci.

Rozbor: Maloobchodní tržby a tržby stravovacích služeb v květnu meziročně vzrostly o 4,6 %, v období srpen - říjen byl jejich meziroční růst 5,0 %. Maloobchodní tržby a tržby stravovacích služeb bez prodejů automobilů v říjnu meziročně vzrostly o 5,9 %, v období srpen - říjen byl jejich meziroční růst o 6,1 %. Maloobchodní tržby a tržby stravovacích služeb bez prodejů automobilů a benzínu v říjnu meziročně vzrostly o 4,7 %, v období srpen - říjen byl jejich meziroční růst 5,0 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web