Akcie

Maloobchodní tržby USA v únoru mírně za očekáváním

Úterý 2. duben 2019 15:56

V únoru v USA meziměsíčně maloobchodní tržby a tržby stravovacích služeb klesly 0,2 %, trh čekal jejich růst 0,2 %. Maloobchodní tržby a stravovacích služeb bez prodeje automobilů a benzínu klesly 0,6 %, trh čekal jeho růst 0,3 %.

Data ale jsou jen nepatrně za očekáváním kvůli navýšení jejich růstu revizí za leden.

Maloobchodní tržby a tržby stravovacích služeb (02 2019, meziměsíční změna)

Skutečnost: - 0,2 %
Očekávání:    0,2 %
Předchozí:      0,7 % (revize z 0,2 %)

Maloobchodní tržby a tržby stravovacích služeb bez prodeje automobilů a jejich částí (02 2019, meziměsíční změna)

Skutečnost: - 0,4 %
Očekávání:    0,3 %
Předchozí:      1,4 % (revize z 0,9 %)

Maloobchodní tržby bez prodeje automobilů a jejich částí a bez tržeb benzínových čerpadel (02 2019, meziměsíční změna)

Skutečnost: - 0,6 %
Očekávání:    0,3 %
Předchozí:       1,7 % (revize z 1,2 %)

Rozbor: Maloobchodní tržby a tržby stravovacích služeb v únoru meziročně vzrostly 2,2 %. Maloobchodní tržby a tržby stravovacích služeb bez prodeje automobilů a jejich částí v únoru meziročně vzrostly 2,2 %. Maloobchodní tržby a tržby stravovacích služeb bez prodeje automobilů a jejich částí a bez tržeb benzínových čerpadel v únoru meziročně vzrostly 2,9 %.

Hodnocení: Data kvůli reviznímu navýšení růstu maloobchodních tržeb a jejich segmentů za leden jsou jen mírně za očekáváním trhu.
Data jsou ještě stále rozkolísaná podezřele silným poklesem maloobchodních tržeb v prosinci (jenž možná souvisel s částečným uzavřením vlády v prosinci a lednu). Hlavně kvůli tomuto pádu spotřeba domácností na přleomu a začátkem roku roste pomaleji.

Růst HDP slábne na pozadí oslabení růstu světové ekonomiky, trhu domů USA a firemních investic kvůli obchodním válkám, vyšším úrokovým sazbám a geopolitickým rizikům (Brexit apod.). I když pomalejší růst spotřeby domácností může stahovat jinak klesající růst celého hospodářství, vzhledem k síle trhu práce a stabilnímu normálovému růstu mezd se takto silné oslabení růstu spotřeby domácností nečekalo.

Podezření padalo jednak na nejistoty sběru dat včetně omezení spotřeby domácností v souvislosti s částečným uzavření vlády USA na přelomu roku. S tímto názorem se ztotožňujeme a předpokládáme v dalších kvartálech obrat a návrat k trendu solidního růstu maloobchodních tržeb. Teprve další data maloobchodních tržeb vyvrátí či potvrdí případnou změnu dosavadního solidního růstového trendu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web