Akcie

Mezinárodní obchod: USA označily Čínu za měnového manipulátora a dále podpálily obchodní konflikt

Úterý 6. srpen 2019 21:44

Spojené státy americké oficiálně označily Čínskou lidovou republiku kategorií “měnový manipulátor”. Podle ministra financí USA Stevena Mnuchina budou USA jednat s Mezinárodním měnovým fondem k nespravedlivá měnová konkurence Číny byla eliminována. Prudce tak vyostřily pokračující spory obou největších ekonomik světa.

V praxi mohou být rozhovory USA a Číny případně MMF následovány odvetnými opatřeními jakožto vyloučení z vládních dodavatelských programů USA či z programu financování zámořských soukromých investic. Čína se neúčastní ani jednoho z těchto programů, nicméně prezident USA může dále zvyšovat dovozní cla USA na import čínského zboží.

Čínský juan oslabil na svoji nejslabší hladinu za posledních 11 let. Někteří investoři spatřují v pohybu čínské měny přímou odpověď na Trumpovo vyhlášení dalšího zvýšení celní dovozní sazby o 10 procentních bodů na další importy čínského zboží do USA za 300 mld. USD. Slabší juan a silnější dolar ztěžují aktivitu a podnikání amerických firem v Číně tím, že efektivně zvyšují náklady jejich zboží čínským zákazníkům.

Čína v reakci na administrativní hrozbu USA změny image měnové kategorie čínského juanu varovala před velmi vážnými důsledky.

Vyhlášení USA o měnové manipulaci srazilo hodnotu dolaru a podpořilo ceny zlata.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web