Akcie

Mezinárodní obchod: Čína oplácí celní hrozby USA plánem zvýšení dovozních cel

Pátek 23. srpen 2019 15:36

Čínská lidová republika 23.8. oznámila plán zvýšených odvetných dovozních cel na import zboží Spojených států amerických do Číny za 75 mld. USD. Jde o další pokračování eskalace vařícího vleklého neklidu nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA, které rozpoutaly na více frontách se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem, Kanadou apod. stále přikládají k hrozícím rostoucím signálům slábnutí růstu ekonomik globálních hospodářských center a celé světové ekonomiky. Začátkem srpna obchodní války opět eskaloval prezident USA Trump hrozbou zvýšení dovozních cel Číně.

Čínské ministerstvo obchodu oznámilo, že uvalí další dovozní cla a zvýší sazbu cel dovozů o 5 % a 10 % na import celkem 5 078 produktů USA do Číny. Mezi nimi jsou zemědělské produkty (včetně citlivé sóji, pšenice, kukuřice, čiroku, hovězího a vepřového masa) surová ropa, malá letadla a automobily. Cla některých produktů mají vstoupit v platnost 1.9. 2019 a jiná 15.12. 2019.

Prezident Spojených států amerických Donald Trump začátkem srpna opět otevřel a dále ostře zvýšil nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek USA se svými hlavními obchodními partnery, Čínskou lidovou republikou, Evropskou unií, Mexikem apod.

Trump oznámil plán dál zvýšit dovozní cla USA na import čínského zboží do USA za 300 mld. USD o 10 procentních bodů od 1.9. 2019. Trump dále pohrozil dále zvýšit celní dovozní zátěž pro Čínu, pokud čínský prezident Si Ťin-pching nebude rychleji jednat k dosažení obchodní dohody obou největších ekonomik světa. Trump řekl, že pokud obchodní rozhovory nedosáhnou pokroku, může zvýšit dovozní cla dále, i nad hladinu zvýšení 25 procentních bodů, které již uvalil na zbývající importy zboží Číny do USA za 250 mld. USD.

Později Trump odložil platnost tohoto zvýšení dovozních cel USA na import části čínského zboží do USA z 1.9. 2019 na 15.12. 2019. Jedná se přibližně o polovinu z původního objemu importovaného zboží Čínou do USA za 300 mld. USD zasažených zvýšenou dovozní celní sazbou.

Dopad na trhy
: Finanční a komoditní trhy reagovaly prudkým oslabením hlavního akciového indexu S&P 500 přibližně 0,7 % a ropa WTI ztratila 1,8 %. Zlato po zprávě posílilo 0,7 % na 1 504 USD/trojskou unci.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web