Akcie

Mezinárodní obchod: Erupce obchodních válek, Trump hrozí cly na další importy Číny za 200 mld. USD

Úterý 19. červen 2018 21:07

Prezident USA Donald Trump v pondělí zahrozil Číně, že zavede cla 10 % na dalších 200 mld. USD importů Číny, pokud ta bude oplácet původní celní balíček 50 mld. USD na čínský import.

Dalších 200 mld. USD čínských importů USA zacílí cly v případě další čínské msty. Tím by se obsáhl téměř celý dovoz Číny do USA, který loni činil cca 505,47 mld. USD. 

USA naopak vyvezly do Číny v roce 2017 zboží za 129,89 mld. USD. Taky proto hlavní poradce obchodu USA Peter Navarro řekl, že z obchodních válek Čína ztratí víc než USA. 

Čína po tomto kroku obvinila v reakci USA z vydírání a extremního tlaku a zahrozila odplatou. Čínské Ministerstvo obchodu USA slibuje kvalitativní a kvantitativní opatření.

Předtím Čína na balíček tarifů na import čínského zboží za 50 mld. USD odpověděla podobnou hrozbou, kterou Trump avizoval potrestat dalšími cly na dovoz čínského zboží za 100 mld. USD. I tento zákrok Čína slibuje oplatit. “USA zahájily obchodní války a narušily tržní regulace a poškozují zájmy nejen lidu Číny a USA ale taky světa,” doplnilo ministerstvo v prohlášení.

Trump zvýšil napětí mezinárodního obchodu i na dalších frontách. Uvalil cla na ocel a hliník na importy Kanady, Mexika a Evropské unie do USA a hrozí mimo jiné skončením Severoamerické dohody volného obchodu (NAFTA). Rovněž studuje nová cla na importy automobilů do USA.

Hlavní poradce obchodu USA Peter Navarro řekl, že Čína podcenila odhodlání Trumpa cla aplikovat pokud Čína nezmění své "predátorské” obchodní praktiky. Navarro v týmu vyjednavačů mezinárodního obchodu patří k tvrdým kritikům čínské obchodní politiky. Podle něj se Čína přepočítala, že se stížností USA jejích obchodních politik zbaví levně několika produkty a že bude pokračovat v krádeži intelektuálního vlastnictví.

Růst napětí mezinárodního obchodu opět poslal globální akciové trhy do poklesu a oslabil dolar i juan. Přesun kapitálu do bezpečných aktiv posílil státní dluhopisy USA, jejichž výnosy tak klesly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web