Akcie

Mezinárodní obchod: EU od 22.6. účtuje cla na importy USA v reakci na cla dovozů kovů

Pátek 22. červen 2018 18:24

EU začne ukládat importní cla 25 % na paletu produktů USA od pátku 22.6. v odpovědi na importní cla USA oceli a hliníku EU začátkem června postihujicí objem importu za 6,4 mld. EUR. Oznámila to Evropská komise.

Evropská komise formálně přijala zákon zahajující dovozní cla na zboží USA dovážené do EU za 2,8 mld. EUR (resp. 3,2 mld. USD) včetně ocelových a hliníkových produktů, zemědělských produktů jako je kukuřice, arašídové ořechy, whisky bourbon, džíny či motocykly.

EU podobně jako Čína i jiné země stižené protekcionistickými zákroky USA opakovala, že si takový vývoj nepřeje. “Nechceme být v této pozici,” uvedla v prohlášení komisařka obchodu EU Cecilia Malmstromová a dodala, že jednostranné a nespravedlivé rozhodnutí USA nedává EU jinou volbu. Podle ní je odezva EU přiměřená a v souladu s pravidly Světové obchodní organizace (WTO).

Celní manévr Trumpa začátkem června zasáhl dovozy oceli 25 % a hliníku 10 % nejen EU ale i Mexika a Kanady. Prezidentské rozhodnutí ukončilo výjimku, která dávala stranám možnost dohody a která platila od března. Kanada i Mexiko již na cla Trumpa odpověděly odvetnými opatřeními. Kanada oznámila zavedení odvetných cel na export USA od 1. července za 12,5 mld. USD. Mexiko představilo cla na produkty USA od oceli po vepřové maso a whisky bourbon v polovině června.

Některé z produktů vybrané do celní množiny cílují státy republikánských kongresmanů, kteří usilují o udržení kontroly obou komor Kongresu v blížících se volbách do obou komor Kongresu, Sněmovny reprezentantů i Senátu.

Krok EU potvrzuje obchodní bitvu, která se může vyhrotit do podoby plné obchodní války zvláště pokud prezident USA Donald Trump zákrok EU využije jako záminku pro další restrikci obchodní výměny. Koncem května Trump ohlásil šetření, zda dovoz automobilů neohrožuje národní bezpečnost. Tento krok se z dnešní perspektivy jednak jako odstrašující prostředek odvety ze strany EU za cla na ocel a hliník, jednak jako právě jako možná záminka chránit před zahraniční konkurencí automobilový trh USA.

Ministerstvo obchodu USA koncem května sdělilo, že šetření národní bezpečnosti dle článku 232 Zákona rozvoje obchodu z roku 1962 zjišťuje zda importy automobilů a jejich částí ohrožují zdraví průmyslu a schopnost vyvíjet nové vyspělejší technologie. Podle ministra obchodu Wilbura Rosse existují důkazy, že po desetiletí importy ze zahraničí narušují domácí automobilový průmysl. Ministerstvo obchodu dále uvedlo, že šetření zjistí, zda nerealizovaná domácí produkce oslabila domácí ekonomiku USA a její schopnost vyvíjet automobilové systémy, automaticky řízené autmobily, elektrické motory a baterie a pokročilé průmyslové procesy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web