Akcie

Mezinárodní obchod: EU říká, že odpoví na jakýkoliv krok USA cel automobilů (zpráva)

Úterý 26. červen 2018 19:17

Evropská unie odpoví na jakýkoliv zásah USA v podobě zvýšení cel na dovoz automobilů vyrobených v EU. Řekl to vysoce postavený představitel Evropské komise. Jde o další krok hrocení obchodních válek.

Prezident USA v pátek oprášil hrozbu zvýšení cel na všechny dovozy automobily vyrobené v EU na 20 % vynesenou koncem května. Tehdy USA oficiálně zahájily právní cestu vedoucí ke zvýšení cel v podobě šetření, zda importy automobilů ohrožují národní bezpečnost.

"Pokud USA USA rozhodnou zvýšit jejich importní cla. nebudeme mít jinou možnost, znovu než odpovědět,” sdělil víceprezident Komise EU Jyrki Katainen francouzskému listu Le Monde. “Nechceme válčit kvůli mezinárodnímu obchodu na veřejnost přes tvwitter. Měli bychom ukončit eskalaci,” vysvětlil v narážce na těkavé tweety prezidenta USA Donalda Trumpa.

Trump na twitteru hlásil: “Pokud tato cla a bariéry nebudou brzo odstraněny nebo sníženy, uvalíme clo 20 % na všechny jejich automobily směřujiící do USA. Vyrobte je tady!”

Ministerstvo obchodu podle čtvrtečního vyjádření jeho ministra Wilbura Rosse zamýšlí uzavřít šetření zahájené koncem května, zda importy automobilů a autosoučástek znamenají nebezpečí pro národní bezpečnost do konce července nebo do srpna.

Po Trumpově tweetu akcie evropských autmobilek prudce klesaly a stáhly níže i index německých blue chips DAX. Důvodem je skutečnost, že velké německé automobilky Daimler, Volkswagen a BMW jsou značně závislé na prodejích automobilů v USA. Italský Fiat Chrysler ale vykázal rovněž citelný pokles ceny akcií. Ztrácely paradoxně i akcie automobilek USA jako Tesla, Ford a General Motors, později během pátku došlo k částečnému obratu.

Oslabily ale taky akcie producenta motocyklů USA Harley-Davidson 2,3 %. Firma již dříve varovala před významným dopadem na své tržby, jestliže EU v odvetě rozhodne zvýšit cla na motockly. Index automobilů a jejich součástek S&P klesl 0,5 %.

V červnu USA ohlásily cla na dovoz oceli a hliníku z Kanady, Mexika a EU, postižené země a EU kontrovaly protipatřeními.

Podobná hrozba obchodní války se naplňuje v současnosti taky v obchodě USA - Čína, ale i ve vztazích USA a jiných obchodních partnerů.

USA v současnosti vyžadují od importérů automobilů EU clo na dovoz jejich produkce osobních automobilů 2,5 % resp. clo 25 % na dovoz dodávek. EU má clo na dovoz automobilů USA do EU 10 %.

Hrozby Trumba jsou provázeny kritikou nejen z Evropy ale i z USA a to ze strany republikánských zákonodárců a obchodních skupin. Jedna z nich reprezentující hlavní producenty automobilů USA a jiných států uvedla, že si je jista, že dovozy automobilů nevytvářejí nebezpečí národní bezpečnosti. Komora obchodu USA uvedla, že produkce automobilů USA se v poslední dekádě zdvojnásobila a dále řekla, že cla by každému odvětví jež by měla chránit zasadila ránu a hrozila by vyvolat globální obchodní válku.

Pro Mercedes - Benz a BMW USA v roce 201 znamenaly 15 % celosvětových tržeb, v případě značkových automobilů Volkswagenu jde o 5 % a v případě značky Audi jde o 12 % prodejů.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web