Akcie

Mezinárodní obchod: Podle Trumpa obchodní dohoda s Čínou plně platí, čelní obchodní poradce USA Navarro předtím řekl, že s obchodní dohodou je konec, Navarro později otočil

Úterý 23. červen 2020 20:19

Prezident Spojených států amerických Donald Trump 22.6. tweetoval, že obchodní dohoda s Čínskou lidovou republikou zůstává plně v platnosti. Předtím čelní obchodní poradce Spojených států amerických Peter Navarro předtím řekl, že s obchodní dohodou je konec, později však poradce své stanovisko popřel. Další nejistota klíčové obchodní dohody dvou největších ekonomik světa, která na přelomu let 2019 a 2020 přitlumila jejich obchodní války snižující růst světové ekonomiky přivodila výkyvy akciového trhu.

Navarro nejprve řekl, že s obchodní dohodou je konec ve spojení s pandemií koronaviru a nedůvěryhodností Číny, kdy krátce po podpisu zmíněné obchodní dohody (1. Fáze) Čína “poslala stovky tisíc lidí do USA šířit virus.” Později však Navarro řekl, že jeho komentáře byly postaveny mimo kontext. “Komentáře neměly co dělat s Fází 1 obchodní dohody, která pokračuje. Prostě jsem hovořil o nedostatku důvěry, kterou nyní máme k čínské komunistické straně, poté co lhali o původu čínského viru a světu vpašovali pandemii.”

Krátce, zhruba 4 měsíce před prezidentskými volbami USA je Fáze 1 obchodní dohody s Čínou jeho jediný, ke všemu nejistý, úspěch na poli mezinárodního obchodu. Růst nedůvěry Američanů k Číně v souvislosti s koronavirovou pandemií sice velí prezidentovi přitvrdit vůči asijské velmoci, současně ale zpochybnění obchodní dohody by vedlo k obnovení ničívých obchodních válek a podpoře názoru, že Trump je neúspěšný prezident. Proto vedle Číny, která nechce obchodní války a k obchodní dohodě se hlásí ji pravděpodobně zachovají i USA.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web